Egyre többször fordul meg a fejedben, hogy napelemes rendszerre váltanál és ezzel függetlenítenéd magad a megemelkedett energiaáraktól, csak nem egyértelmű, hogy alakul a számlázás, hogyan tudsz pénzt spórolni a napelemeddel? Hogyan valósul meg az elszámolás a gyakorlatban? Jó helyen jársz, a következőkben ezt fogjuk elmagyarázni.

Hogyan történik az energia mérése?

Miután a telepítő cég készre jelenti napelemes rendszerünk telepítését, akkor ezt követően a szolgáltató minden esetben kiküld számunkra egy úgynevezett Csatlakozási Szerződést. A szerződés kétoldalú aláírását követően a szolgáltató felkeresi otthonunkat és az addig meglévő, hagyományos villanyóránkat lecseréli egy úgynevezett ad-vesz mérőre. Ez a mérő fogja a későbbiekben számunkra rögzíteni, hogy mennyi energiát használtunk fel és mennyit termeltünk vissza a hálózatba. Fontos, hogy ezt követően minden esetben jelezzük szolgáltatónk irányában azt, hogy ettől kezdődően mi éves elszámolásra kívánunk átállni. Ekkor a szolgáltató évente egyszer fogja csak leolvasni óránkat és rögzíteni a megtermelt és felhasznált energia mennyiséget.

Túltermelés

Míg mi lábunkat lógatjuk a napsütéses vízparton és megérdemelt szabadságunk töltjük, addig napelemünk szorgos munkával termeli nekünk és háztartásunk számára a szükséges energiát. Ezekben a nyári, napsütéses órákban napelemünk annyi energiát termel, amit adott időszakban fel sem tudunk használni a legtöbb esetben. Ilyenkor napelemünk túltermel és a fel nem használt energiát a hálózatba táplálja be. Természetesen ezzel ellentétes helyzet is kialakulhat, például a téli időszakban, amikor napelemünk kevesebb energiát tud előállítani a felhős, borús időben, így kénytelenek leszünk áramot vételezni a szolgáltatótól, így jól látható, hogy napelemeink az év eltérő időszakaiban másképp termelnek.

Szaldóelszámolás, a mumus

Nem kell megijedni a szaldóelszámolástól, sőt számtalan előnyt rejt számunkra. Lássuk csak milyen egyszerű. Az év végén kiállított és kipostázott évi egyszeri szaldóelszámolásban az adott évben a napelemrendszerünk által megtermelt és a háztartásunk által elfogyasztott villamosenergia különbségét kell majd rendeznünk a áramszolgáltatónkkal, vagyis a képlet ilyen egyszerű:

éves termelés – éves fogyasztás = éves elszámolási mennyiség

Abban az esetben, ha több áramot vételeztünk, mint amennyit betápláltunk, akkor bizony rá kell fizetünk a számlánkra, azonban abban az esetben, ha többet termeltünk, akkor nyugodtan hátra dőlhetünk, hiszen megvalósult első célkitűzésünk, vagyis a „nulla forintos” energiaszámla. Ha az elszámolási időszak végére többletünk keletkezett, akkor kezdeményezhetjük a szolgáltatónál ennek a mennyiségnek a hatósági átvételi áron történő ellenértékének a visszatérítését számunkra. Ugye milyen remekül hangzik és nem is bonyolult!

Változások 2024-től

Fontos tudni, hogy 2024-től a szaldóelszámolású rendszereket a bruttó elszámolás fogja felváltani, azonban a 2023.12.31-e előtt telepített rendszerek esetében megmarad a szaldóelszámolás. Ha napelem telepítés előtt állunk, így érdemes minél előbb elkezdeni, hogy a fenti előnyöket kamatoztatni tudjuk.

2022.09.04.
Kép forrása: Pixabay.com