A telepített napelemeket időnként takarítani kell. Általánosságban nézve a napelemeknek nincs nagy karbantartási igénye, viszont például a por, a madárürülék vagy tavasszal a virágszirmok rászáradva idővel hatásveszteséget okozhatnak. Megnöveli a karbantartási igényt, ha olyan környezetben van telepítve a napelem, ahol például többször fordul elő szállópor (tipikus eset egy szántóföld melletti ingatlan) vagy ahol jellemzően több a madár, kisállat (például egy erdő szélén, fás környezetben).

A szennyeződés mértékét befolyásolja az is, hogy milyen típusú tetőre lettek felhelyezve az elemek – egy laposabb tető természetesen jobban megtartja magán a koszt is, nehezebb lemosni a felületet.

Fontos rendszeresen ellenőrizni, szemrevételezni a napelemek felületét és elemezni a napelem termelésének hatékonyságát összevetve a telepítés után közvetlenül kapott adatokkal.

A napelemeket akár a tulajdonos is karban tudja tartani, viszont ezt csak akkor ajánljuk, ha a tisztítást végző személy maximálisan tájékozott a témában és megvannak a tisztításhoz szükséges megfelelő eszközök (mind a takarításhoz, mind a személyvédelemhez!).

Néhány alapvető tudnivaló a tisztításhoz

  • Érdemes desztillált vízzel mosni a táblákat, mert kialakulhat rajta a vízkő.
  • Kerülni kell a magas nyomású mosót, a gőztisztítót és a túl erős tisztító keféket,
  • valamint semmiképpen nem javasoljuk, hogy bárki felmenjen a magas tetőre mindenféle munkavédelmi eszköz nélkül!
  • Ha házilag szeretnéd tisztítani a táblákat, akkor fontos mindig betartani a gyártó utasításait, a javasolt eszközöket beszerezni a tisztításhoz.
  • Mindenképpen kerülni kell a maró hatású vegyszereket.
  • Semmiképp nem javasolt a makacs szennyeződések kaparása, erős dörzsölése.
  • Veszélyes és a napelem meghibásodásával járhat, ha rálépsz a napelemre.

Ha nem vagy biztos a dolgodban, nem állnak rendelkezésre azok az eszközök, amelyekkel biztonságosan, precízen el tudnád végezni a szükséges karbantartást, akkor mindenképpen érdemes inkább erre specializálódott szakemberhez fordulni, hiszen a rossz technikával akár komoly károkat is lehet okozni.

2022.09.26.
Kép forrása: Canva.com