A napelemek jelentős mértékben hozzájárulnak környezetünk védelméhez.

Mutatjuk, hogyan:

  • A napelemek csökkentik a hálózatfüggőséget. Ez azt jelenti, hogy az energiaelőállítás nem támaszkodik a hagyományos forrású energiahálózatra, például a szén-és földgázerőművekre.

Ezáltal a tiszta energia felhasználása növekszik és még az energiaszámla is csökkenni fog.

A zöldenergia-termelésnek azért van jövője, mert a lakosságot saját energiatermelésre készteti, ezáltal az otthonok fenntarthatóbbak lesznek.

Legyen szó napelemekről, szoláris vízmelegítőkről, szigetelés beépítéséről vagy sok egyéb megoldásról, a helyes út a hálózatfüggőség csökkentése. A moduláris házak építésekor gondoljunk időben a környezetünk védelmére és kalkuláljunk a napelemek pozitív hatásaival.

  • A napelemek nem szennyezik a környezetet. Nem termelnek üvegházhatású gázokat. Az üvegházhatású gázok, például széndioxid és metán, akkor kerül a légkörbe, amikor fosszilis tüzelőanyagokat például szenet és földgázt használunk energia előállítására. Ezek a gázok felfogják a hőt a légkörben és globális felmelegedést okoznak. Tehát ha napelemeket üzemeltetünk, csökkentjük az üvegházhatást okozó gázok mennyiségét.
  • A napelemek nem igényelnek vizet. A hagyományos energiaforrások használatakor, például a szén, földgáz és atomerőművek esetén nagy mennyiségű vízre van szükség a hűtéshez. A napelemek ezért olyan helyeken is használhatók, ahol korlátozott a vízhez való hozzáférés. A napelemek tisztításához és karbantartásához sem szükséges sok víz.
  • A napelemek újrahasznosíthatók. A szilícium alapú napelemek a következőkre oszthatók:
    • Üveg, melynek 95 százaléka újrahasznosítható
    • Alumínium, melynek 100 százaléka újrahasznosítható
    • Cellamodulok, melyeknek 80 százaléka újrahasznosítható
    • Szilícium ostyák, melyeknek 85 százaléka újra felhasználható
  • A technológia fejlesztésével az újra felhasználtság szintje is valószínűleg javulni fog.

Természetesen a napelemek esetében is vannak negatív hatások, azonban ezek jóval kisebbek, mint az előbb felsorakoztatottak.

  • A napelemekhez használt anyagokat, például a szilíciumot, kadmiumot, rezet és még sok egyéb más anyagot jellemzően bányásszák. Ez környezeti problémákat okozhat, ha a bányászatot nem fenntartható módon végzik. Ennek ellenére ezeknek az anyagoknak a bányászatára számos iparágnak szüksége van. Egyre inkább arra ösztönzik a vállalatokat, hogy a felsorolt anyagokat fenntartható módon bányásszák. A fosszilis tüzelőanyagokat nem lehet előállítani fenntartható módon. A napelemes technológia évről évre fejlődik a hatékonyság, az élettartam és az újrahasznosíthatóság tekintetében is.
  • A napelemek gyakran akkumulátorral vannak ellátva. Az akkumulátorok a napelemek által termelt energia tárolására használhatók, így éjszaka vagy áramszünet esetén is lehet biztosítani az elektromos energiát. Az akkumulátorok káros vegyi anyagokat, például ólmot, kadmiumot és kénsavat tartalmazhatnak. Ezeket az akkumulátorokat az élettartamuk végén ártalmatlanítani kell. Ha nem megfelelő ez a folyamat, a vegyszerek a környezetbe szivároghatnak és szennyezést okozhatnak. A napelemek gyártástechnológiája folyamatosan javul. Az újabb napelemes akkumulátorok általában lítium-ionosak. Célszerű a napelem rendszerek telepítésekor körültekintően választani, törekedni kell a beruházáskor a minőségi termékek beszerzésére.

Összességében a napelemek előnyei meghaladják a hátrányaikat a környezetre gyakorolt hatásaik tekintetében. Aki felelősnek érzi magát a bolygónk jövőjéért, az a napelemek használatával sokat tehet.

Az LSH Készházak építésénél kiemelkedő hangsúlyt fektetünk a megújuló energiák hasznosításának.