Avagy mennyit süt a nap?

A napelem működésének alapfeltétele a napsugárzás, éppen ezért nem minden éghajlat optimális a napelemek gazdaságos működtetésére. Szerencsére hazánk ilyen szempontból igen szerencsésnek mondható. Hogy miért? Az alábbi cikkünkben összegyűjtöttük az elmúlt évek statisztikai adatait és összehasonlítottuk Budapest adatait a Föld legnaposabb városaival.

2021-ben a napsütéses órák száma az egész ország területén nézve 2100 és 2500 óra volt. A legfelhősebb részeken, az északkeleti megyékben 2100-2300 órát sütött a nap.

Ha az európiai nagy városok átlagos statisztikáival vetjük össze, akkor Magyarország fővárosa igen előkelő helyen szerepel. Budapesten átlagosan évente megközelítőleg 2000 órát süt a nap. A legnaposabb városként a ciprusi Nicosia került fel a listára évi több mint 3300 órával. De hogy pár népszerűbb napos területet is megjegyezzünk, amelyik megelőzött minket a listán, Barcelona-ban átlagosan évente 2600 órát, Athénben 2850 órát, Ierapetra-ban pedig 3100 órát süt a nap. Hogy a rosszabb helyezettekről is szót ejtsünk, Bécsre már csak 1884 órányi napsütés jut, Prágában 1668 órát lehet napozni, Londonban pedig 1633 órát állapítottak meg. Legrosszabb helyen a feröer-i Tórshavn van évi átlagos 840 órával.

Európától elrugaszkodva, Afrika legnaposabb városa az egyiptomi Dakhla-oázis, amelyet évente majdnem 4000 órát éri a nap, az abszolút nyertes a listában Észak- és Közép-Amerikában, az USA-ban található Yuma városa 4015 napsütéses órával büszkélkedhet.

Most, hogy nagyjából el tudtuk helyezni hazánk helyzetét, érdemes egy picit megvizsgálni, mit is jelentenek ezek az adatok napelem telepítés szempontjából. Attól függően, hogy Magyarország melyik területét vizsgáljuk, évente 87-104 napot süt a nap.

Van még egy nagyon fontos tényező, amit figyelembe kell venni, ez pedig nem más, mint a napállandó, melynek értéke 1361 watt/m2. Ez az érték akkor teljesül, ha a napsugár merőlegesen esik a légkörre, aminek természetesen nem a 100%-a hasznosítható a napelemekkel, hiszen számolni kell például a visszaverődéssel és a beesési szög is folyamatosan változik. Hazánkban a beesési szög télen átlagosan 18-21°, nyáron pedig 65-68°, éppen ezért optimális a terveket a téli időszámítás alatt elkészíteni. Ezeket figyelembe véve az átlagos éves vízszintes felületre érkező napsugárzás hőmennyisége a meteorológusok számításai alapján majdnem 1300 kWh/m2.

A lényeg, hogy kedvező országban élünk napelem telepítés szempontjából és bármelyik megyében is van a ház, amelyet napelemmel szeretnél felszerelni, mindenképpen megéri foglalkozni a kérdéssel ezen tények alapján.

2022.09.12.
Kép forrása: Pixabay.com