Elég bosszantó tud lenni, amikor az éjszaka közepén nem tudsz elaludni a ház különböző hangjaitól. Recsegés, ropogás, általában apró, de folyamatos neszek, amelyek napközben  sem kívánatosak, azonban éjszaka, amikor minden más csendes, nagyon feltűnőek. De vajon mik ezek a neszek és mire kell odafigyelni a házépítés előtt állóknak ahhoz, hogy zajmentes legyen és maradjon a ház? Alábbi cikkünkben erre igyekszünk választ nyújtani.

Recsegést-ropogást elég sok minden okozhat a házon belül, ezek közül összeszedtünk néhány tipikus példát és hogy hogyan előzhetőek meg a nem kívánt hangok.

Természetes folyamatok

A ház anyagai – beleértve és kiemelten említve a faanyagot is -, az idő múlásával változásokon mennek keresztül, ami hangokat okozhat. Éppen ezért tartjuk olyan kulcsfontosságúnak az LSH Készházaknál jól megválasztani a házba beépítendő alapanyagokat, hogy az épület még hosszú időn keresztül meg tudja őrizni kitűnő állapotát. Ez természetesen a fő cél, aminek egyben a hozadéka az is, hogy nem lesznek különös hangok a házban.

Tehát favázas épületek esetében kiemelkedően fontos a megfelelő faanyag kiválasztása. Például ne legyen beles a fa, ne legyen megcsavarodva és természetesen megfelelően ki legyen száradva még beépítés előtt! Ha ez nem történik meg, az baj, hiszen a száradási folyamatok nem állnak meg beépítésnél, a fa térfogata pedig bizony változni fog!

Pontatlan illesztések is okozhatnak zajt

Mivel az LSH Készházak egyes elemei gyártósoron készülnek, sokkal pontosabb illesztéseket tudunk garantálni, ami biztosítja a szavatosságot és a csendes, komfortos otthont. A hagyományos, nem előgyártott elemekkel történő építkezéseknél számolni kell a helyszíni munkával járó általános nehézségek okozta pontatlansági kockázattal, mint például a hőmérséklet ingadozás, a nehéz terepviszonyok, a munkások pillanatnyi koncentrációs képessége, fizikuma és még sorolhatnánk. Gyártási körülmények között minden esetben magasabb minőséget, pontosabb illesztéseket tudunk garantálni, amelyek csökkentik a ház recsegésének-ropogásának a kockázatát (is!)

Alapozási problémák

Mint ahogy sokszor mondani szoktuk: mindennek az alapja az alapozás. Ha egy ház rossz alapokra épül, azt nagyon nehéz és még annál is költségesebb korrigálni. Jól kell tudni megválasztani az alapozás típusát, szakszerűen kell kivitelezni (ügyelni kell a térfogatváltó talajokra vagy például arra is, hogy ne kerüljön az alapba oda nem illő anyag, lehetőleg semmi!) és semmiképpen nem szabad spórolni a minőségen!

Szellőzőrendszer problémák is okozhatnak zajokat. 

Ahogy sok más berendezés. Ez általában karbantartási munkálatokkal egyszerűen orvosolható, ha minden megfelelően, szakszerűen lett beépítve.

Ez természetesen csak néhány példa volt arra vonatkozóan, mi okozhat különös hangokat a házban. Az építkezés egy összetett feladat, ezért a legjobb, amit javasolni tudunk, hogy válaszd meg körültekintően a kivitelezőt. Egy biztos alapokra épült, gondosan, precízen elkészített könnyűszerkezetes lakóház, ha a megfelelő karbantartásokat rendszeresen megkapja, nem fog idejekorán sem recsegni-ropogni, sem más nagyobb szerkezeti problémát mutatni.

2023.05.19. Kép forrása: Canva.com