Egyre többen vannak szerte a világon azok a környezettudatos emberek, akik fontosnak tartják, hogy a napenergiát napelemek alkalmazásával, illetve a szélenergiát szélturbinák alkalmazásával hasznosítsák.

Azért fontos a megújuló energiák felhasználása, mert így csökken a károsanyag-kibocsátás. A globális felmelegedés korunk egyik aggasztó problémája. A másik érv, hogy a szén, földgáz, kőolaj fosszilis energiahordozók. A készletek kimeríthetők és nem termelődnek újra. Ennek következménye, hogy folyamatosan drágulnak. Ezzel szemben a napelemek és a szélturbinák megtérülésüket követően még hosszú évekig tiszta energiát szolgáltatnak.

Napelem rendszer

A napelem fő alkotóeleme a szilicium, amely a természetben bőséggel található anyag. A nap elektromágneses sugárzása a félvezetőben szabad töltéshordozókat hoz létre, amelynek hatására a napelem cella fém elektródáján feszültségkülönbség keletkezik. Az így előállított egyenáram akár akkumulátorokban tárolható vagy áramszolgáltató által elfogadott napelemes inverterrel 230 V-os váltakozó árammá alakítható és visszatáplálható a közcélú hálózatba. Napjainkban a napenergia hasznosítása Magyarországon kiemelkedő jelentőséggel bír, többféle pályázati lehetőség van a telepítés finanszírozásához.

Szélgenerátor

Szélgenerátor telepítése csak megfelelő területen lehetséges. A szélgenerátorok teljes egészében vagy részben fedezhetik a ház villamosenergia költségeit.

A H típusú generátort használják Kínában, Európában, Észak-Amerikában, Afrikában és Ázsiában. A megbízhatóságát a Siemens vezérlő egysége és az Omron elektronika biztosítja. A Svéd SKF csapágyak a szélgenerátor hosszú élettartamát és problémamentes üzemelését garantálják. A hálózati csatlakozáshoz SMA invertereket használnak, ami szintén a megbízhatóság védjegye. A modern szélgenerátorok már nem rendelkeznek farok résszel, ez helyett egy szélmérő műszer méri a szél sebességét és irányát.

Ha közcélú hálózatra csatlakoztatják, kiválthatja a villamos áram szolgáltatást. A szélgenerátor, illetve a napelem rendszer a hálózatra termeli az áramot, többlettermelés esetén az elektromos energia átadható a szolgáltatónak, ebben az esetben a villanyóra visszafelé forog. Szélcsendes vagy borús időben ezt a visszatermelt energiát fogyasztjuk el.

A szélgenerátor és a napelem rendszer akkumulátorra is telepíthető, ahol nincs kiépítve a közcélú elektromos hálózat. Az akkumulátorokból inverter segítségével a lakóház teljes elektromos áramellátása megoldható. A modern szélgenerátoroknak a zajszintje alacsony.

Általánosságban elmondható, hogy a szélgenerátorok karbantartás mentesek, ajánlott évi egy alkalommal a szélgenerátor oszlop csavarjait meghúzni. Az élettartamuk általában 20-25 év, de a szélgenerátorok felújíthatók.

A használatával védjük környezetünket.

Hibrid rendszer általában napelem és szélgenerátor párosításából áll. Ennek számtalan előnye van. Ha nyáron a napsütéses órák száma magas, a szél erőssége gyenge, akkor a napelem rendszerek termelnek több áramot, a téli hónapokban, amikor a napsütéses órák száma rövidebb, felhősebb és szelesebb az időjárás, a szélgenerátor termel több elektromos energiát. A két rendszer egymást kiegészíti és folyamatos energiaellátást biztosít. A hibrid szélgenerátor napelem rendszerhez lehet csatlakoztatni benzines vagy diesel aggregátort is.

A Lapra Szerelt Házak esetében is kiemelkedő szerepe van a megújuló energiák hasznosításának, ezért tervezéskor ezt a lehetőséget is mindenképpen érdemes számba venni.

2022.05.19.