Egy épület hő- és hangszigetelésének minősége sok mindentől függ. Természetesen sok múlik a választott szigetelőanyag típusán, annak vastagságán, bizonyos esetekben (aljzatbetonnál például) a szigetelőanyag rétegszámán, illetve elhelyezésének módján és a kivitelezés minőségén. Nem mindegy az sem, hogy milyen típusú és minőségű nyílászárók kerültek beépítésre és úgy általában milyenek a ház szerkezeti tulajdonságai.

Összességében tehát nagyon sok minden meghatározó lehet abban, hogy milyen a ház hő- és hangszigetelése, azonban amin még a legprecízebb építési technológia sem tud igazán javítani, az a szigetelőanyag típusa

Az LSH Készházak falazatának egyik nagyra becsült előnye, hogy a fal maga a szigetelés is egyben. A szendvicspanelek két OSB lapból, kőzetgyapot szigetelőanyagból és fólia szerkezetéből épülnek fel. Kívülre egy választható vastagságú szigetelés kerül, ami a ház külső szigetelését jelenti.

A kőzetgyapot az egyik legjobb hőszigetelő és egyéb tulajdonságokkal rendelkező szigetelőanyag. Korlátozás nélkül építhető bárhova, ugyanis egy nem éghető, A1 besorolású anyagról van szó, amelyet kerülnek a rágcsálók. Mindemellett jó a páraáteresztő képessége, így nem penészesedik, megtartja az alakját, tehát nem zsugorodik és a hőtágulása is csekély, valamint nem öregszik el az anyag.

Ebből a különleges anyagból jut az LSH Készházak falazatába 15 cm vastagon az OSB lapok közé, ami már önmagában kiváló. Ezt a réteget megtámogatva a ház külső szigetelésével, megfelelő aljzatszigeteléssel, minőségi ablakokkal, ajtókkal, egy nagyon komfortos, energiahatékony otthont eredményez.

Ki kell emelni azt is, hogy a kőzetgyapotnak nem csak a hőszigetelő tulajdonságai kiválóak, de nagyon jó a hangszigetelése is

LSH Készházak falazata az aljzatszigeteléssel együtt nem csak a külső zajoktól kíméli meg a Lakókat, de az épületen belüli zajokat is csillapítja. Nem kell tehát lábujjhegyen osonni a másik szobában alvó családtag ajtajánál, ha éjszaka felkelsz és ki szeretnél menni egy pohár vízért.

Természetesen mint minden anyagnak, azért a kőzetgyapotnak is van hátránya. Az egyik, hogy nem bírja a nedvességet, a másik pedig, hogy az anyaga erősen irritáló, így szabadon dolgozva vele csak munkavédelmi felszerelésben lehet. Azonban az anyag megóvásáról és az építési nehézségek áthidalásáról könnyedén gondoskodni lehet.

Kép forrása: Canva.com