Amennyiben biztos vagy benne, hogy az új otthonodba pici gyerek is költözni fog, fontos már a tervezésnél figyelemmel lenni a gyerekbarát kialakításra. Az alábbi sorokban összegyűjtöttünk néhány megfontolandó tippet, amellyel megóvhatod a gyermekeket otthonodban.

1. Válogasd meg a beépítendő anyagokat!

Az egészségre ártalmatlan légtér kialakítása kiemelkedően fontos, főképp akkor, ha kisgyermek is van a családban. Törekedj a természetes anyagok választására, amellyel nem csak családod egészségét őrizheted meg hosszútávon, de környezetünk védelméért is teszel.

2. Biztonságos gyereksarok

Érdemes már építkezésnél megfontolni egy teljesen biztonságos gyereksarok kialakítását, ahol a kicsik akár hosszú órákat is el tudnak tölteni biztonságban. Érdemes a gyereksarkot olyan helyre tervezni, amelyre a leggyakrabban használt helyiségekből is jól rá lehet látni. Például a konyhából, főzés közben is állandó felügyelet alatt lehetnek a gyermekek. Fontos gondolni rá, hogy egy ilyen rész kialakítása helyigényes, így az adott helyiség méreteinek tervezésénél ezzel is kalkulálni kell.

3. Gyerekbiztos villanyszerelés

Léteznek gyerekbiztos aljzatok, azonban ez önmagában kevés. Az alsó konnektoroknál külön védelmet kell kialakítani. Fontos tudni, hogy egy kisgyerek elektromos ellenállása nem egyenlő a felnőttekével, a halálozási küszöb akár 20-30 mA is lehet! Mindenképpen egyeztetni kell a tervező villanyszerelővel, hogy e tekintetben történjen a hálózat kialakítása!

4. Lekerekített élek

Ez már inkább lakberendezés, de érdemes a bútorok megválasztásnál is a lekerekített formákra törekedni és ahol csak lehet, élvédőket alkalmazni. Főképp a fejmagasságban található berendezésekre kell nagyobb figyelmet fordítani.

5. Házon kívül is biztonságban!

A kert megfelelő kialakítása éppen annyira fontos, mint ház belseje. Érdemes például úgy tervezni a házat, hogy a konyhából (vagy abból a helyiségből, ahol a felnőttek a legtöbb időt töltik) az ablakon keresztül jól rá lehessen látni a homokozóra, a hintára, illetve azokra a helyekre, ahol a gyermek a legtöbb helyet tölti a kertben.

Természetesen azok elé az ablakok elé, amelyek a kertre néznek, nem érdemes fát vagy bokrot ültetni. Ha pedig már megemlítettük a fákat és a bokrokat, javasolt kerülni a tüskés és mérgező növényeket is, ameddig a gyermek nem elég idős ahhoz, hogy tudja annak veszélyeit. Faültetésnél válassz inkább kemény fákat, amelyek nem  annyira könnyen törnek, hiszen jól tudjuk, hogy a fára mászás mennyire csábító a gyermekek számára.

A kerti tavakkal különösen óvatosan! Ha lépcsőzetes is a kialakítása, a fólia nagyon tud csúszni a lerakódott szennyeződéstől, az egészen pici gyermekek nem tudnak kijönni belőle, ha megtörtént a baj. Ha mégis szeretnél kerti tavat, akkor azt javasolt fizikailag elzárni a kert többi részétől, amihez így már a kisgyerek tényleg nem férhet hozzá.