Európában soha nem látott energiaválság van, mely minket is érint. Ilyenkor természetesen rögtön arra gondolunk, hogyan tudnánk spórolni, csökkenteni a fogyasztásunkon és megszabadulni a világpiaci árak rémétől. Sokunknak jut eszébe a napelem, mint megújuló, alternatív lehetőség arra, hogyan fedezzük energiai igényünket.

De mire is kell odafigyelni egy napelem beszerzése előtt már egy régebbi, meglévő vagy újonnan vásárolt ház esetében? Mi az, amit érdemes megfontolni egy ilyen nagy beruházás előtt, hogy elkerülhetőek legyenek a későbbiekben a nagy munkákkal, bontásokkal járó és sokszor igen költséges kiadások? Cikkükben erre keressük a választ.

Miért érdemes napelemes rendszerben gondolkodni?

Fontos tudni, hogy a napelem, bár kicsit hosszabb távon, de egy garantáltan megtérülő beruházás, amellyel akár le is nullázható villanyszámla. Egy napelemes rendszer kiépítése egy család számára akár 30-40 éven át tartó anyagi megtakarítást is jelenthet, mindamellett, hogy az ingatlan értékét is növeli.

Mai világunk másik égető problémája a kifogyóban lévő fosszilis energiahordozók rendelkezésre állása, ezért választják egyre többen inkább a zöldebb, környezetbarátabb megoldásokat a mindennapok során. A napelemmel a környezet is megóvható, valamint beszerzése példamutató a gyermekeknek, a következő generáció számára.

Jól látható, hogy egy napelem rendszer kiépítése minden területen számos remek tulajdonságot hordoz. Azonban mit is jelent ez a gyakorlatban?

Meglévő vagy újonnan vásárolt, épített ingatlan?

Sok esetben már meglévő ingatlanra szeretnék a napelemes rendszer kiépítését megvalósítani, de éppen épülőfélben vagy új ingatlan vásárlása előtt is fontos figyelembe venni a következő szempontokat. Érdemes erre minél korábban felkészülni, még ha nem is most tervezed a rendszer kiépítését, mert ezzel a későbbiekben sok (és költséges) bontási és átépítési munkát kerülhetsz el.

Kezdjük a két legsarkalatosabb ponttal, a ház tetejével és az energiahálózatával.

  1. A tető

 A tető szerkezete

Napelem rendszer létesítése esetén az első gondolat a tetőre telepítés, azonban mielőtt bármilyen komolyabb munkálatba is belekezdenél, vizsgáld meg a tető állapotát és szerkezetét. Érdemes felmérni, hogy milyen állapotban van a tetőszerkezet statikailag és vedd szemügyre milyen a fedés (héjazat) állapota. Kiemelendő szempont a tető kora, mivel megközelítőleg egy napelem súlya táblánként minimum 170-320 kg, a tetőnek ezt a plusz súlyt kell kibírnia, amelyhez még a tartószerkezet és a többi alkatrész súlya is hozzáadódik, bár ezeket a lehető legkönnyebbre próbálják minden esetben tervezni. Lényegi szempont, hogy stabilan tudjanak tartani a későbbiekben és az erősebb széllökéseknek is ellen tudjanak állni.

A tető tájolása

A tető tájolása is fontos kritérium, napelemek esetében, hazánkban a déli tájolás a legjobb, nem kell megijedni, ha nem tud megvalósulni ez a feltétel, ez nem jelent kizáró okot a telepítésénél.

A tető nagysága

Előzetes tervezés esetében figyelembe kell venni, hogy egy átlagos napelemes rendszer megközelítőleg 10-16 db táblából áll, amelynek kiépítéséhez 17-28 négyzetméter tetőfelületre van szükség, ezt a méretet mindenképp számítsuk bele.

Nyílások a tetőn és lombos fák a közelben

Sokszor vannak előre beépített kisebb ablakok, kibújó nyílások, ezeket is vedd számításba, hiszen a tartószerkezet és a panelek helyzetét is nagyban befolyásolhatják.

Kissé távolodjunk el a háztól és nézzünk jól körbe. Egy a tetőre lógó vagy csak a közelben elhelyezkedő fa is tud már gondot okozni, mivel a napelemek szempontjából az a legideálisabb, ha azokat semmi sem árnyékolja, egy fa lombja akár 30-40%-os teljesítmény csökkenést is okozhat és magas költségekbe  kerülhet a kivágása. 

A tető anyaga

A tető másik sarkalatos pontja a tető fedőanyaga. Az égetett cserép, betoncserép, zsindely, fémlemez, lapostető általában minden esetben alkalmas a napelem telepítésére, azonban a pala és hullámpala, már gondot jelenthet, mivel könnyen törik.

Nem kell megijedni, ha a ház teteje nem alkalmas napelemes rendszer telepítésére, hiszen számos más lehetőség is a rendelkezésre áll, mint például a terasz, garázs- vagy más kerti melléképület tetejének igénybevétele is. Azonban, ha itt is problémákba ütközünk, szóba jöhet a földre telepítés eshetősége, de a hatásfokra való tekintettel itt se mindegy hol jelöljük ki a területet.

  1. Az elektromos hálózat

Fontos figyelembe venni az elektromos hálózat állapotát és milyenségét. A régi, elavult, rossz minőségű alumínium vezetékekkel rendelkező villamos hálózatra energiatermelőket nem javasolt bekötni, hiszen ez óriási veszélyt hordoz, ez pedig a napelemrendszer telepítését is megakadályozhatja. A ház villamossági felújítása milliós kiadást jelenthet, nem beszélve a felújítással járó idegeskedésről és problémákról, főleg ha már a beköltözés megtörtént. 

További kiadást jelenthet, ha nem megfelelő a mérőegység az ingatlanunknál. Ebben az esetben a szolgáltatóhoz szükséges fordulni és kérnünk kell az egység szabványosítását, amely 200-300 ezer forintos nagyságrendű összeg is lehet.

Gondot jelenthet, hogy a napelem telepítéshez 3 kW-nál nagyobb teljesítményre van szükség, de az ingatlan csak 1 fázissal rendelkezik. Ilyenkor szükségessé válik a fázisbővítés, amit a szolgáltatónál lehet kezdeményezni, de itt is érdemes minél előbb benyújtani az igényt, mivel az ügyintézés hosszabb időszakba telhet (hónapok), valamint plusz költségekkel is jár. 

Gondold végig, hogy a háztartásod jelenleg és a jövőben milyen energiaigényekkel fog rendelkezni. Ehhez ismerni kell az ingatlan éves energiafogyasztását, hogy a háztartás mikor és milyen mennyiségben használ áramot, de azt is számításba kell venni, ha a jövőben például klíma vagy elektromos autó beszerzésén is gondolkodsz.

Minden esetben azt tanácsoljuk, hogy kérd ki szakember véleményét, hívj ki villanyszerelőt, aki szakszerűen meg tudja állapítani az ingatlan elektromos hálózatának állapotát. Inkább előre gondoskodj erről, hiszen a későbbiekben nagyon nagy tételt jelenthet, ha ház teljes elektromos hálózatának felújítása válik szükségessé.

Összességében elmondhatjuk, hogy egy napelem beszerzése előtt sok mindent alaposan végig kell gondolni, hogy a későbbiekben ne kelljen idegeskedni a végeláthatatlan építési munkák sora és a velük járó költséges kiadások miatt.

Végezetül azt tanácsoljuk, hogy ne idegeskedj az energiaválság miatt, hanem gondolkodj naposan és légy te is napelem rendszer tulajdonos!

2022.07.25.