A válasz: IGEN!

A napelemek akkor is termelnek energiát, ha a felhők visszaverik, vagy részben blokkolják a fényt.

Van néhány tényező, ami meghatározza, hogy a panelek mennyi energia előállítására képesek a borús napokon.

A napsütéses viszonyok azt jelentik, hogy kevesebb felhő van az égen, így kevesebb akadállyal jut el a nap a panelek felületére. A felhők fényvisszaverő tulajdonságuk révén nagyító hatással lehetnek a napfényre. Ez javíthatja bizonyos esetekben a napelemek teljesítményét.

A közvetlen napsugárzás azonban sokkal megbízhatóbb forrás a napenergia előállításához. A felhős napokon a közvetett napfényenergiát termel, de a közvetlen napfény egyenletesebb, maximális energiakibocsátást biztosít.

A felhős időjárás esetén a napelemek normál energiatermelésük 10-25 százalékát állítják elő.

A köd is csökkenti a közvetlen napfény mennyiségét.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy ne lenne érdemes napelemekbe beruházni. A borús éghajlatú területeken is gyakori a napelemek telepítése.

Minél hatékonyabbak a napelemek, annál több energiát termelnek felhős időben.

Egyes napelemek az UV fény szélesebb tartományát képesek rögzíteni, például a vörös és kék hullámhosszokat. Ez hozzájárul a magasabb energiatermeléshez különböző időjárási körülmények között, beleértve a felhős napokat is.

Vannak olyan napelemek, amelyek több energia termelésére képesek. Ezek a napelemek hátoldali tükörrel vannak ellátva, amely egy vékony alumíniumréteg, amely azokat fényfotonokat visszaveri a napelemekbe, amelyek az első körben járás során nem nyelték el azokat. Lényegében a fénynek van egy második esélye az elnyelésre.

Azt gondolnánk, hogy a napelemek napos időben termelnek a legjobban, de valójában a túl nagy meleg 10-25 százalékkal csökkentheti a napelemek teljesítményét. Tehát a nagyon meleg időjárás nem a legjobb feltétel. Az a probléma, hogy a napelem teljesítménye csökkenni kezd, ha a panel hőmérséklete meghaladja a 25 Celsius fokot. A napelemek specifikációs címkéjén a gyártók a napelem teljesítményét 25 Celsius fokon adják meg.

Az energiaárak várható növekedése miatt érdemes gondolkodni napelem beruházáson.

2022.05.30.

Kép forrása: Pixabay.hu