Tárnokon jártunk, egy nemrég elkészült könnyűszerkezetes LSH Készháznál, amelybe már be is költöztek a lakók. Petra és Norbi kérésünkre részletesen mesélt nekünk arról, hogy miért döntöttek a technológia mellett, hogy a beköltözés óta milyen tapasztalatokat szereztek és hogy hogyan változott meg bennük a könnyűszerkezetes házakról kialakult kép.

Annak, aki mindig is más technológiával épült házban élt és nincs ismerete a könnyűszerkezetes épületekről, fontos, hogy mélyebben beleássa magát a témába ahhoz, hogy házépítés előtt reális tudással hozhassa meg a döntést. Érdemes több építészeti formát összehasonlítani, hogy szemmel láthatóak legyenek az egymáshoz viszonyított különbségek. Norbiék is ez alapján határozták el magukat:

„Utánanéztem az interneten, szakemberek véleményét is kikértem. Úgy döntöttünk, hogy a pozitív oldala sokkal nagyobbat nyom a latba, mint a negatív, ezért eldöntöttük, hogy könnyűszerkezetes házat fogunk venni.”

Az interneten nehéz megtalálni azokat a hiteles forrásokat, amelyre lehet építeni. Sajnos több tévhit is kering, ami miatt mindenképpen javasoljuk a szakemberekkel történő konzultációkat. A szakemberekkel történő egyeztetések után megalapozott állítások alapján lehet tovább tervezni.

Aggodalom tánoki Ügyfeleinknél is felmerült, azonban szerencsére pozitívan csalódtak.

„Mivel nem ismertük ezt a technológiát, ezért elég sok kérdés felmerült bennem, különös tekinttel a téli fűtésre. Úgy gondoltam, hogy nem annyira stabil, mint egy téglaépítésű ház, ezért beszéltem egy statikussal is és megnyugtatott, hogy nincs miért aggódnunk olyan a tekintetben, hogy éjszaka ránkdől.

Nem érzek különbséget egy hagyományos téglaépítésű- és egy könnyűszerkezetes ház között. Korábban voltak ilyen aggályaim, hogy esetleg egy erősebb szélben esetleg mozog a ház, de egyáltalán nem tapasztaltunk ilyesmit.

Eleinte féltünk, hogy sokminden át fog hallatszódni a szomszédba, ezért csináltunk egy próbát. Felvettük max. hangerőre a hangfalat és másnap megkérdeztük a szomszédokat, hogy hallottak-e esetleg valamit és azt mondták, hogy nem. Úgyhogy én úgy gondolom, hogy elég jól hangszigetelnek a falak.

Sokan nem is gondolnák, hogy az építési forma nem kizárólag a stabilitást, az energiafelhasználás mértékét, hanem magát a mindennapi közérzetet is befolyásolja, ami a mindennapi életre hatással van. Nagy örömmel fogadtuk a pozitív visszajelzést ebben a tekintetben is.

„A ház egyelőre teljes mértékben megfelel az elvárásainknak. Nagyon kíváncsi leszek a téli szezonra is, hogy milyen energiafelhasználással fogunk tudni itt lakni, de nagyon klassz, jól érezzük itt magunkat.

Családok, barátok: mindenki el van ájulva. Mind külsőleg, mind belsőleg nagyon tetszik nekik. A könnyűszerkezetes technológia is meggyőzte őket. Pár ismerősünk azon is gondolkozik, hogy ő is könnyűszerkezetes házat fog venni.”

Az LSH Készházak egyik nagyszerű előnye, hogy bármikor átalakítható, bővíthető és természetesen ugyanúgy lehet gondolkodni napelemes technológián és különböző okosotthon elemek beüzemelésén is. Norbiék a legnagyobb lépést már megtették: a ház készen áll és már a jövőt tervezgetik.

„Jelenleg nagyobb változtatást nem tervezünk. Későbbiek folyamán napelemet szeretnénk a tetőre.”

Nagyon szépen köszönjük a válaszokat, amelyek reméljük, sokak számára segítenek majd, akár a technológia megismerése kapcsán, akár a konkrét döntéshozatal során.

A teljes interjú Youtube csatonánkon is megtekinthető: