Nem számít, mennyire profik a tervek, milyen magas minőségűek az alapanyagok, hogyha rosszul van megválasztva az építőipari vállalkozó. Nehéz jó döntést hozni, hiszen nagyon nagy a szórás a költségek között, laikusként nehéz felismerni a tényleges szakértelmet és a megbízhatóság is kulcsfontosságú tényező. Összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat, amelyeket érdemes figyelembe venni az építőipari szakember kiválasztása során.

1. Tapasztalat és szakértelem

Hiába pontos, megbízható a vállalkozó, hogyha a mögöttes szakértelem hiányzik. Minden esetben fontos ellenőrizni, hogy van-e a vállalkozónak kellő tapasztalata, fel tud-e mutatni referenciákat, amelyek az elképzelésedhez hasonlóak. Nézd meg a korábbi munkáit és feltétlenül kérj referenciákat!

Nagyon fontos meggyőződni arról, hogy rendelkezik-e az építőipari vállalkozó a szükséges engedélyekkel és tanúsítványokkal is.

2. Engedélyek és biztosítás

Házépítésnél egy-egy apró hiba is okozhat milliós károkat. Éppen ezért mindenképpen javasolt ellenőrizni, hogy vannak-e a kiszemelt építőipari vállalkozónak megfelelő biztosításai, amelyek fedezik a projekt közben esetlegesen felmerülő károkat. Egyáltalán nem kellemetlen érdeklődni afelől sem, hogy rendelkezik-e a szükséges engedélyekkel, ami igazolja, hogy a jogszabályoknak megfelelően működik a vállalkozás.

3. Árajánlatok és költségvetés

Legalább 3, de inkább több különböző vállalkozó árajánlatát érdemes bekérni, hogy legyen összehasonlítási alapod az árak és szolgáltatások tekintetében. Egyáltalán nem biztos, hogy a legolcsóbb ajánlat a legjobb választás. Már maga az árajánlat is sokat sejtet a cégről, vállalkozóról: mennyire részletes, tartalmazza-e hiánytalanul a szükséges dolgokat. Az átlátható költségvetés segít elkerülni a rejtett költségeket.

4. Időbeli elkötelezettség

Célszerű ellenőrizni az építőipari vállalkozó korábbi projektjeit, hogy általában mennyire tartotta magát az ütemtervhez. Ha van elegendő referencia, ez viszonylag könnyedén kideríthető. Bíztató, ha a vállalkozó nyílt kommunikációt folytat, tájékoztat és pontos ütemtervvel rendelkezik, tudja, hogyan fogja összehangolni a különböző szakemberek munkáját.

5. Kommunikáció és elérhetőség

Felveszi a telefont? Ha éppen nem tudja felvenni, visszahív, amint lehetséges? Gyorsan reagál a kérdésekre és a problémákra? Ha bármelyikre nem a válaszod, lehet, hogy érdemes még tovább keresni. Házépítésnél ugyanis az egyik alapja az együttműködésnek, hogy pontosan felmérik az igényeidet, bármelyik szakaszában is vagy a projektnek. Ha nincs megfelelő kommunikáció, rendszeres tájékoztatás az építőipari vállalkozó részéről, az sok bosszúságot, idegességet, valamint különböző félreértéseket okozhat a kivitelezés során.

6. Szerződés és garancia

A szerződésnek részletesnek és világosnak kell lennie minden tekintetben. Tartalmaznia kell a vállalásokat, határidőket, fizetési feltételeket, garanciális kötelezettségeket és minden részletet. A szerződés a projekt során a védelmet szolgálja. Úgy soha ne írj alá szerződést, ha valamiben nem vagy 100%-ig biztos, kétséged van vagy nem értesz teljesen tisztán valamit. Teljesen normális, ha valamit többször át szeretnél beszélni.

Nagyon fontos, hogy a vállalkozó biztosítson garanciát a munkájára és azzal is tisztában kell lenni, hogy ez milyen hosszú időre szól.

7. Referenciák és hírnév

A referenciakérés előnyeiről már korábban szót ejtettünk. Érdemes lehet akár fel is keresni a korábbi referenciákat, beszélni velük a tapasztalataikról. Elégedettek voltak az elvégzett munkával? Betartották a határidőket? Hogyan kezelte az építőipari vállalkozó a váratlan problémákat? Ezek mind nagyon fontos kérdések egy építkezés során.

Amit semmiképp nem szabad elhanyagolni, az a vállalkozó online értékeléseinek megtekintése. Nem kerül semmibe, még csak időt sem igényel sokat, hogy visszanézd, hogyan értékelték a vállalkozást a világhálón. A pozitív visszajelzések és a jó hírnév segíthet meghozni a döntést.

8. Rugalmasság

Bármikor előfordulhat, hogy változtatásra van szükség az építkezés során. Hogy erre milyen lehetőségek vannak és milyen formában valósíthatóak meg a kérések, külön tisztázni kell az építőipari vállalkozóval. Érezned kell, hogy nyitottak az igényeidre és javaslataidra.

Bár igaz, hogy a megfelelő építőipari vállalkozó kiválasztása időt és viszonylag sok utánajárást igényel, de ez biztosítja, hogy a projekted a terveknek megfelelően, időben és a költségkereten belül valósuljon meg.

Kép forrása: Canva.com