Napjainkban felgyorsult körülöttünk a világ. Rohanunk munkába, aztán haza, otthon elvégezzük a szükséges napi teendőinket, elrohanunk nyaralni, egyre rövidebb időre, hamar visszatérünk, hogy tudjuk intézni további sürgető feladatainkat.

A lakóhelyváltoztatás különböző élethelyzetekhez köthető. Ez lehet családalapítás, munkahelyváltás vagy egyéb okok miatt. Napjainkban nem lehet és pénzügyileg nem is célszerű több évet várni, hogy beköltözhess egy új lakásba, hiszen a pénz értéke rohamos tempóban változik, a megtakarított tőkét pedig nagyon gyorsan fel lehet élni.

Ha nincs elég pénz a lakásvásárlásra, érdemes körülnézni a hitelpiacon. Több kedvezményes lehetőséget kínálnak a pénzintézetek.

Az első lépés a telek kiválasztása. Komolyan fontold meg, hogy hol, milyen telket vásárolsz. Nagyon fontos szempont a megközelíthetőség. Ha nem otthon dolgozol, mérd fel, hogy mennyi időre van szükség a munkahelyhez történő eljutáshoz, a gyerekeknek mennyi időbe telik, hogy odaérjenek az iskolába. Sokan csak hosszabb idő után jönnek rá, hogy nem a legideálisabb helyre költöztek. Lehet ez egy zavaró szomszéd miatt, vagy azért, mert magasfeszültségű vezetékek vannak a közelben, vagy egy zajos közút, vasút húzódik a kert végében.

Több esetben a telek domborzata is problémákat okozhat. Van, aki ezeket a zavaró körülményeket jól tolerálja és nem is figyel rá kellőképpen a telek vásárlásakor, de egy idő után kellemetlen érzéseket okozhat, ami életminőség romlásához vezethet. A telek méretét is körültekintéssel határozd meg. Aki kertes házban él, tisztában kell lennie azzal, hogy a kerti munkálatok fárasztóak, időigényesek. Ha a környezeted széppé akarod varázsolni és megfelelően karban szeretnéd tartani, végig kell gondolni, hogy el tudod-e végezni ezeket a munkálatokat, vagy alkalmazni kell valakit, aki a környezet tisztán tartásában, karbantartásában segít.

Ha megtörtént a telek kiválasztása, el lehet kezdeni kivitelezőt keresni, aki a házépítés folyamatait a lehető leghamarabb, leoptimálisabban vezényli le. Fontos, hogy mielőtt bármilyen előkészítő munkálatot elkezdenél, ki kell választanod a kivitelezőt, egyeztetned kell vele, és terveket is kell készíttetned az otthonod felépítéséhez. A kivitelezővel konzultálva információkat kaphatsz arra vonatkozóan is, hogy a ház alapjának pontosan milyen méretűnek kell lennie – éppen ezért a legcélszerűbb már telekvásárlás előtt leülni egy konzultációra.

Figyelembe kell venni minden igényedet, a rendelkezésre álló kereteket, a helyiségek méreteit, a fűtés rendszert, a villamoshálózatot és még hosszasan sorolhatnánk. A kivitelezőnek lehetnek sablon ajánlatai a házzal kapcsolatban, de jobb, ha van önálló elképzelésed, hogy a későbbiekben majd kényelmes, számodra minden tekintetben megfelelő otthonban tölthesd el mindennapjaidat. Nagyon fontos, hogy minél bonyolultabb egy tervrajz, a költségek is annál magasabban! Ugyanakkor azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a beépített rendszerek (fűtés, hűtés, villany, stb.) akkor a legköltséghatékonyabbak és legoptimálisabbak, ha a legkorszerűbb fajtát választod. Érdemes ebbe inkább többet áldozni, mert hosszútávon lényegesen megtérül!

A körültekintő előkészítés után meg fogsz lepődni, hogy milyen gyorsan el fog készülni az új ház!

A modern technológiának köszönhetően egy kis kreativitással és családi-baráti összefogással nagyrészt akár Te magad is felépítheted saját otthonodat megspórolva ezzel rengeteg munkaerő költséget.

Az LSH lápra szerelt készházak ultragyorsan felépíthető könnyűszerkezetes házak az Otthonok Új Dimenziója, mely megfelelő választás a gyors beköltözéshez!

2022.05.15.