Nemcsak Magyarországon, hanem szerte a világon alkalmazzák a lapra szerelt házak technológiáját.

Általánosságban elmondható, hogy fontos szempont mindenhol a gyorsaság, a minőség, a biztonságosság. Hoztunk néhány valós külföldi példát konkrét gyártóktól.

Japánban egy kivitelező három különböző típusú előregyártott épülettípus kivitelezésével foglalkozik:

  • Könnyűacél rendszer, amelyet szigeteléssel és szálcement bevonattal állítanak elő az acélvázon
  • Préspanel rendszer, amelyet a falak két felülete között rostszálas anyagot helyeznek el
  • Szendvicspanel rendszer horganyzott lemez felhasználásával, mindkét felület festve van a préspanel rendszer alternatívájaként.

A termékskála előre gyártott irodaépületek, kollégiumi épületek, étkezésre szolgáló épületek, WC-zuhanyzó épületek, szociális létesítmények épületei, mosókonyhák, mecsetek, klinikák, oktatási épületek.

Ezek a szerkezetek többször szét-és összeszerelhetők. A vállalat kínálatába tartoznak az előregyártott épületek szétszedéséhez szükséges szerszámok.

Ezek a fejlett technológiájú épületek a’’NFPA 5000’’ kódú Amerikai Tűzvédelmi Kódoknak megfelelő tanúsítvánnyal rendelkeznek.

Az épületek belső és külső bevonataiban használt rostanyag vízálló, ezért az anyagok idővel nem deformálódnak.

Az emberi egészségre káros összetevőket nem tartalmaznak a felhasznált anyagok.

Kína a vezető előregyártott és moduláris házak szakértője.

Professzionális szakértelemmel egyedi megoldásokkal építenek szállodákat, diákszállásokat és luxuslakásokat. Szigorúan irányított ellátási lánccal rendelkeznek. A keresletet felmérik, a minőségi szabványoknak minden tekintetben megfelelnek. Építési módszereik segítségével gyors építési megoldást kínálnak a kulcsrakész átvételig. Szigorú minőségellenőrzés, vizsgálati eljárások biztosítják a termékek megfelelő minőségét folyamatosan. Ezek a gyártási és minőségellenőrzési eljárások az Egyesült Államok építési szabályzatain és szabványain alapulnak. A teljesen előkészített helyszínre szállítják az építőelemeket, a lehető leggyorsabb kivitelezés érdekében.

A kínai gyártó termékeit 3 gyártóüzemben összesen 70 000 m²-es termelési területen gyártja, különféle építési projekteket hajt végre, mint például szükséglakások építése, tömeges lakásprojektek, üdülőfalvak. ISO 9001 :2018 minőségirányító rendszer szerint folyik a gyártás. Szaktudással végzik a tervezési (szerkezeti és belsőépítészeti), kivitelezési folyamatokat, valamint a létesítmények felszerelését különös tekintettel a szállodákra, lakó-, diák- és nyugdíjasszállásokra.

Olaszországban is előszeretettel használják a moduláris építési technológiát.

Előnyeit az alábbiak szerint határozzák meg:

  • Gyors kivitelezés, amely csökkenti a költségeket
  • Kényelmes megoldás
  • Állandó minőség ISO 9001 rendszer betartása
  • A szerkezetépítés megfelelő erősségének biztosítása saját gyártással
  • Környezetvédelmi felelősség

Az építkezés meggyorsítása érdekében a panelek előszerelhetők. A paneleket csomagokban szállítják a vevőnek, minden fal külön csomagba van csomagolva a szerelési rajzok szerint.

A jóváhagyási engedélyek:

Európai műszaki engedély ETA-06/0009/CE jelölés

Német építési engedély Z-9.1-534.

Hőszigetelés, hangszigetelés, tűzvédelem minden esetben szerepel az ajánlatban, kérésre impregnálást is végeznek.

A váztechnológiával épített készházak különféle anyagokból készült belső szigeteléssel kiegészített, különböző méretű gerendákból álló vázból áll. Miután elkészült, a helyszínre szállítják és a betonalaphoz rögzítik menetes rudak vagy gyorskötésű szintetikus ragasztó segítségével. A vázszerkezet lerakása előtt a vasbeton alapra általában bitumenes talpat helyeznek, hogy megóvják a fát a nedvességtől. Ez a hát építésének a legkényesebb pontja, amelyre különös figyelmet fordítanak.

X-Lam panel egy nagy fapanel, amely C24 besorolású lucfa lécek sorozatából áll, amelyek merőlegesen keresztezik egymást és nyomással egymásra vannak ragasztva, hogy kiváló hőálló faszerkezetet hozzanak létre.

A panelek vastagsága 60 mm és 300 mm között változhat.

A panelek nagy teherbírásának és a táblák metszéspontjából adódó szilárdságnak köszönhetően a teljes fal teherbíróvá válik és az épületnek nincs szüksége valódi szerkezeti vázra.

Ez a rendszer, melyet elsősorban Olaszországban használnak és ismernek, hosszabb építési idővel rendelkezik, mint a keretrendszerek.

Összességében elmondhatjuk, hogy Magyarországon kívül mindenhol a világon egyre nagyobb igény van a lapra szerelt házakra a fent taglalt előnyeik miatt. Ez az építkezési megoldás egyre inkább terjed a világ különböző pontjain.

2022.05.04.
Kép forrása: pixabay.com