A gyors építkezési módok közül ezúttal a moduláris és a mobil házak alapvető különbségeit vizsgáljuk meg.

Talán a legalapvetőbb különbség, hogy a mobilházak, ahogy a nevük is sejteti, igény esetén költöztethetőek. Éppen ezért a legtöbb esetben betonelemekre, illetve talajcsavarra szokták helyezni. Nagy előnye, hogy ha költözésre kerül a szó, szinte be sem kell csomagolni, hiszen a ház is átköltöztethető. Ezzel szemben a moduláris házak stabil alappal rendelkeznek, így a szerkezetkész házat már nehéz kiemelni a helyéről.

A mobilházakat valóban készen kapja az ember, sőt, sokszor még a berendezést is tartalmazza az ár. Helyszínre szállítást követően szinte már csak rá kell csatlakoztatni a közművekre és azonnal lakható. Ezzel szemben a moduláris házak igényelnek némi helyszíni munkát, azonban ez csupán néhány napot jelent.

A mobilházak kevésbé rugalmasak kialakítás szempontjából, mint a moduláris házak, ha felmerül a bővítési igény, az egységenként oldható meg. Ezzel szemben a moduláris háznál már a kezdeteknél sokkal nagyobb méretekben lehet gondolkodni, később bármikor bővíthető. Sőt, akár csökkenthető is, így idősebb korban nem feltétlenül muszáj egyből költözésben gondolkodni, ha a ház túl nagy. Cégeknek, magánszemélyeknek egyaránt megfelelnek. Kis- és nagycsaládoknak is tökéletes, de nagyon okos megoldást jelent akkor is, ha valaki irodát nyitna vagy szálláshelyként üzemel és kisebb költségvetésből kívánja megoldani a szállások kialakítását. Hiszen, ahogy arról már korábbi cikkünkben is írtunk, a moduláris házak ára sokkal versenyképesebb.

A praktikumok mellett fontos szót ejteni a kinézetről is. A mobilházakkal szemben a moduláris házak főképp (sokkal) szabadabb alakíthatóságuk miatt tetszetősebbek. Könnyűszerkezetes házként magas minőséget, modern megjelenést nyújt.

Közös mindkét gyors építkezési megoldásra az előregyártás. Ahogy azt már említettük, a mobilházakat az utolsó négyzetcentiméterig legyártják előre, majd egyben szállítják a helyszínre. A moduláris házak hatalmas előnye – a hagyományos, régi típusú házakkal szemben is -, hogy az elemeket szigorú szabványok alapján kerülnek előállításra ideális feltételek mellett. Tehát nem kint a szélben-fagyban vagy épp kánikulában, az időjárási viszontagságoknak kitett helyen készülnek, hanem állandó hőmérsékleten, jó megvilágítás mellett. A kivitelezési időt nem befolyásolja még az sem, ha épp korábban sötétedik és a munkások számára komfortos munkakörnyezetben készül a ház. A gyártás így jól kontrollálható és garantált a magas minőség.

Akár mobilház, akár moduláris ház – a jogszabályok ugyanolyan szigorúak. Ugyanúgy be kell szerezni a szükséges engedélyeket. Mobilház esetében is nagyon fontos előre – akár telekvásárlás előtt – érdeklődni, hiszen előfordulhat, hogy például a település arculati kézikönyve alapján nem felel meg. (Tévhit, hogy ha a mobilház elég kicsi, akkor már nem is kell lakhatási engedélyt, stb. kérni!)

2022.01.30.
Kép: Pixabay.com