Ahogy az élet minden más területén, az építkezéseknél is nagyban meghatározó a kivitelezés ideje, költsége és az eredmény tartóssága. Természetesen, aki házat szeretne magának, keresi a gyors, olcsó, tartós és nem utolsó sorban szép megoldásokat, ezért is olyan népszerűek az LSH készházak is. A jó hír, hogy az építkezési technológia fejlődésével ezeknek az elvárásoknak egyre inkább meg tudnak felelni a kivitelezők.

A kivitelezők érdeke is, hogy minél gyorsabb, hatékonyabb és tartósabb munkát tudjanak kiadni a kezükből és lehetőleg ehhez minél kevesebb munkaerőre legyen szükség. Az építkezési módok fejlődésével azt tapasztalni, hogy ebben az irányban egyre több lehetőség nyílik.

Az építkezési módokon belül alapvetően két irányt különböztetünk meg egymástól. Az egyik a nehéz-, a másik a könnyű építési mód, ahova az LSH készházakat is sorolhatjuk. Ahogy a nevéből is következtethetünk rá, a nehéz építési technológia választásával nehezebb dolga van mind a kivitelezőnek, mind a megrendelőnek. Mind az anyagok előállítása, mind pedig az előállított anyagok mozgatása drágább, nagyobb energiaigényű, az építkezési idő pedig jóval hosszabb, több emberi erőforrást igénylő. Előnye viszont, hogy a hő- és zajvédelmi igényeket kielégítik tekintve a vastag szerkezetét.

Ezzel szemben a könnyű építkezési technológiánál a falak, a födémszerkezet jóval vékonyabbak, könnyebbek, ebből kifolyólag az előállítási- és szállítási költségeik jelentősen kedvezőbbek, kisebb munkaerőt igényelnek és ami nagyon fontos: sokkal könnyebben előre legyárthatók, raktározhatók! A vékonyabb szerkezet miatt természetesen a hő- és zajvédelem kapcsán szükségessé vált olyan anyagokban gondolkodni, amelyek a nehéz építési módoknál jól megszokott jellemzőket képesek nyújtani.

A következő sorokban összehasonlítunk néhány építkezési módot, amelyből jól látható az építőipar fejlődése.

Először is azonban érdemes szót ejteni arról a problémáról, hogy nagyon sokan kételkednek a gyorsházak tartósságában. A „gyors”, „olcsó” szavak hallatán alapvetően könnyen asszociálunk arra, hogy silány, rövid élettartamú. Ez a gyorsházakra természetesen nem igaz, amit már csak azért is biztosra vehetnek azok, akik most terveznek építkezni, mert az építkezéseknek, a lóképületeknek nagyon szigorú elvárásoknak kell megfelelniük ahhoz, hogy megkapják a szükséges engedélyeket. A gyorsházak legalább olyan hosszú élettarammal bírhatnak, mint a hagyományos építészeti módszerrel épült társaik. Különbség a ház tulajdonságaiban van, más életkörülményt jelent, de ez nem jelenti azt, hogy jobb vagy rosszabb érzéssel ébred benne az ember reggelente – egyszerűen csak más.

A hagyományos építésű házak a tömör falas tartószerkezeti rendszerbe tartoznak. Ez a legrégebbi építkezési technológia, amellyel napjainkban gyakran találkozunk és amelynek építésénél téglát, követ, vályogot, betont és hasonló alapanyagokat használnak. Köztudott, hogy a kivitelezést sok hozzáértő szakember végzi, emellett időigényes és rengeteg víz felhasználásával történik, amely nagyon elnyújtja a szerkezet száradási idejét. A vizes falaknak számos olyan negatív következménye lehet, ami nem csak a tárgyakra, de a lakók egészségére is kihatnak. A faanyagok megdagadnak, ha a lakók nem figyelnek kellően oda, megjelennek a penészgombák, illetve fontos tudni, hogy a teljes száradásig (ami több évig is elnyúlhat) a téli fűtés is jóval költségesebb.

Ahogy azt már említettük, az építőipar rákényszerült, hogy olyan megoldásokkal álljon elő, amellyel a kivitelezési idő csökkenthető és a megrendelők számára barátságosabb árakat tud nyújtani.

Az öntött falas építési módszer alkalmazásánál a falakat, a födémeket zsaluzatokban állítják elő (formába öntik), ezzel gyors és tömör fal állítható elő. Az egyik tipikus hátránya, hogy ha a falakat vasbetonból készítik, akkor azt utólag már nem lehet vésni, ezért a vezetékelés nagy előtervezést igényel.

Az első nagymértékben gyorsított építkezési forma a blokkos építési módszer volt. Az építkezési időt lényegében azzal sikerült csökkenteni, hogy a ház tömör falait előre elkészítették, amelyeket aztán járművel szállítottak a helyszínre és daruval emeltek be a helyére. Hátrányként merül fel, hogy a fal nagyon érzékeny az alapozási hibákra, így az könnyen megsüllyed, éppen ezért ma már erősített alapozást alkalmaznak.

A paneles építési módszer (ahova az LSH készház is sorolható) egy igen jól szervezett, gyors építési technológia. A falakat, a födém elemeit előre legyártják és az építkezés sorrendjében, pontosan megtervezve szállítják az építkezési területre. Ebből kifolyólag a munka nagyon gyorsan, ütemesen halad, folyamatos. Hihetetlen, de a ház akár kevesebb, mint egy hét alatt elkészíthető!

Nem egyedi, hogy komplett helyiségeket gyártanak le előre és ezeket gyakorlatilag készen szállítják a helyszínre. Sőt, van, hogy még a teljes felszerelés is belekerül (kád, wc, stb.), így már tényleg csak annyi van hátra, hogy rá kell csatlakoztatni a közművekre.

Az LSH készházak, a gyors építkezési módszerek nem csak azért jelentik a jövőt, mert a technológia alkalmazásával sokkal gyorsabban és olcsóbban, készülnek el az épületek. Az előre, gyári körülmények között előállított elemek előállítása egyre inkább gépesíthető, olyan feltételek között valósítható meg, ami ideális a felhasznált anyagok szempontjából. Az egyes munkafolyamatok sokkal precízebben végezhetőek el, hiszen a műszaki feltételek könnyebben biztosíthatóak. A gépesítés, a raktározhatóság, a könnyű mozgatóhatóság eredménye, hogy a kivitelezés kisebb energiaigényű és a vásárlók számára pénztárca barátabb megoldást nyújt.

2022.01.22.
Képek forrása: Pixabay.com