A Zöld Otthon Program megjelenését követően hatalmas mértékben megnőtt a kereslet a „zöld otthonok” irányában. Ezt a tényt bizonyítja az is, hogy az ingatlanok között már több helyen, köztük az Ingatlan.com-on is már lehet kifejezetten „zöld otthonokra” szűrni. Ezt a szűrési lehetőséget egyébként a látogatók nagy mértékben ki is használják – naponta több ezren keresnek a Zöld Otthon Programnak is megfelelő eladó ingatlanokat.

Elképesztő mértékben megugrott a kínálat, míg 2021 év elején még csak 5800 új építésű eladásra szánt ingatlan volt, ez az év végére 8600-ra duzzadt, melyeknek az egynegyede meg is felel a Zöld Otthon Program elvárásainak.

Természetesen ez magával vonzotta az ingatlanok értéknövekedését is, a statisztikák decemberben a fővárosi négyzetméter árakat illetően átlagosan 1 milliót mutattak. A legnívósabb részeken (– az I. és II. kerületet ide sorolva) 1,5-1,7 m/m2 árra lehet számítani, azonban a legolcsóbb városrészeken 800 ezer/m2 alatt is található lakás vagy ház. Hogy pár vidéki nagyvárosról is szót ejtsünk, Debrecenben az átlagos négyzetméter ár 800 ezer, Győrben 680 ezer, Székesfehérvár 780 ezer, míg Nyíregyházán, Pécsen és Szombathelyen már 500 ezer alatti átlag négyzetméter árért is vehető ingatlan az év végi statisztikák szerint.

Természetesen az év vége nem vet véget a lendületnek, ráadásul az új lakások és házak használatbavételi engedélyének alapvető feltétele a BB tanúsítvány, így ezek rendre meg fognak felelni a Zöld Otthon Programnak. 2021-ben 11 ezer új otthon megépítésére adtak engedélyt, ami szintén jelentős növekedést jelent, ha összevetjük a koronavírus megjelenése előtt adatokkal (2018-hoz képest 22%-os az emelkedés).

Mi a helyzet az építkezésekkel?

Ha az LSH készház mellett döntesz, még időben vagy és kedvezően nyújthatod be az igényedet a zöld hitelre! Az, hogy mennyibe is kerül, azt alapvetően az igényeid határozzák meg. Például, ha prémium nyílászárókat szeretnél, vagy szükséged van riasztórendszerre, az természetesen növeli a költséget, de ha ezektől az extráktól eltekintünk, a szerkezetkész ház négyzetméter ár 130 ezertől indul, ami jelentősen olcsóbb egy téglaháznál és akár 1 héten belül elkészül.

Attól, hogy gyors és egyszerű a kivitelezés, az eredmény magas minőségű, az élettartama pedig 70-90 év, amely rendszeres karbantartás esetén akár meg is többszörözhető.

2022.01.10.
Kép forrása: Pixabay.com