A környezettudatos ház választásával azontúl, hogy tehetsz Földünk védelméért, egy egészségesebb otthont teremthetsz magadnak, amelyet ráadásul egyre több oldalról támogatnak. A zöld hitel program új lakás vásárlására és építkezésre egyaránt fordítható, emellett pedig kiemelkedően kedvező feltételeket nyújt!

A zöld hitel igénylésének egyik feltétele az új épület minimum BB energetikai besorolása. Az energetikai besorolásnál a vizsgált épületet egy JJ-től egészen AA++-ig terjedő skálán helyezik el. Maga a minősítés igen szigorú, 2022-től ráadásul nem is épülhet úgy lakóépület, hogy a BB szintet el nem éri – a hitel tehát természetesen az új LSH készházakra is igényelhető.

Az infláció növekedésével párhuzamosan már régóta nyilvánvaló volt, hogy a kamatok sem maradnak helyben. Hacsak nem valamilyen állami programban gondolkodunk, a legtöbb esetben 7 százalék feletti kamatokkal lehet számolni. Ezt látva a zöld hitel maximum 2,5 százalékos kamatban történő maximalizálása igen barátságosnak hangzik, ami ráadásul fix, így nem kell tartani az időszakos emelkedésektől, ami megnyugvást biztosít a hitelkérelmezők részére. A törlesztőrészlet ebből kifolyólag igen kedvező. Egy élő példát nézve, ha valaki felvesz 5 millió forintot 20 évre, a havi törlesztő részlete sok esetben kevesebb lesz, mint egy új mobiltelefon vásárlásának részletfizetése.

A zöld hitel keretében maximum 70 millió forint igényelhető belföldi magánszemélyek, de természetesen az LSH készház választásával ennek töredékéből is modern, luxus otthon teremthető. A minimum futamidő 5 év, de akár 25 évre is felvehető. Ennek tekintetében, ha valaki előtörlesztésben gondolkodik is jól jár, az előtörlesztési díj az előtörlesztett összeg 1%-a, de legfeljebb 30.000 ft. Sőt, ha mindezt lakástakarékból kerül megvalósításra, előtörlesztési díjjal sem kell számolni.

A hitel további feltétele, hogy az energiafogyasztás legalább 25%-át megújuló forrásból kell biztosítani. Mivel egyre nagyobb mértékben támogatják a környezettudatos otthonok teremtését, éppen ezért már ennek a feltételnek is egyre könnyebb megfelelni. Nagyszerű példa erre a nem is olyan rég meghirdetett 100%-ban vissza nem térítendő napelemes pályázat, amelyen keresztül gyakorlatilag befektetés nélkül telepítő a napelemrendszer – és minden bizonnyal a jövőben is lehet számítani hasonló kezdeményezésekre.

Ha tehát a közeljövőben hitel felvételével tervezel magadnak új otthont teremteni és szeretnéd mindezt a legjobb feltételekkel megvalósítani, akkor ezt a lehetőséget mindenképpen javasoljuk jól körbejárni.

2021.12.30.
Kép forrása: Pixabay.com