A Zöld Otthon Program célja, hogy nagyobb figyelmet kapjanak a környezeti fenntarthatósági szempontok, így olyan lakóépületek épüljenek vagy cseréljenek tulajdonost, amelyek energiahatékonyak. Ezen cél eléréséhez a jegybank 0%-os kamatozású refinanszírozási kölcsönt ad a hitelintézeteknek, amelyet maximum 2,5%-os kamattal vehetnek igénybe a magánszemélyek legalább BB energetikai besorolású ingatlanok vásárlására vagy építésére. Az alábbi sorokban az utóbbi lehetőség néhány gyakori kérdését jártuk körbe.

Az ingatlanok keresése közben gyakran felmerül az építkezés gondolata, hiszen borzasztóan nehéz megtalálni azt az új otthont, ami tökéletesen megfelel az igényeknek. Sok esetben ezekből az igényekből végül lejjebb is kell adni, hiszen ritkaság, hogy olyan otthont talál valaki, amelynek a tervezője annak idején pontosan ugyanúgy képzelte el az épületet, ahogy az a vásárló fejében megfogalmazódott. Ezzel szemben, ha valaki az építkezés mellett dönt, nagyrészt tökéletesen úgy formálhatja a kialakítását, ahogy azt annak idején megálmodta. Fontos tudni, hogy az építkezések legtöbbje sokáig elhúzódó, komplex költségvetést igénylő tevékenységek, amelyek nagy precizitást igényelnek. Az LSH készház, amely alapvetően szintén megfelel a Zöld Otthon Program szigorú követelményeinek nagyban megkönnyíti a tervezést, hiszen akár egy héten belül fel lehet húzni egy szerkezetkész házat és ami manapság az egyik legfontosabb, nem kell hozzá sok és magas szaktudású emberi erőforrás. Egy 50 m²-es ház tapasztalataink szerint 2 ember erejéből 2-5 nap alatt készül el.

Sokan gondolják, hogy a hitelezés nagyban elnyújtja a folyamatokat, azonban ezzel is pontosan lehet kalkulálni – új lakás építése esetén az értékbecsléstől nézve legfeljebb 25 munkanappal lehet számolni a hitelbírálattal. Tehát legrosszabb esetben is alig több, mint egy hónapon belül tudható, hogy megkapod-e a kívánt összeget vagy sem. Építkezésnél jóval kisebb a kockázata annak, hogy elutasítják a kérelmet, már csak azért is, mert törvény írja elő, hogy 2022-től már nem épülhet úgy lakóépület, hogy az nem felel meg a Zöld Otthon Programban is kikötésbe foglalt minimum BB energetikai besorolásnak. Így az LSH készház természetesen szintén megfelel az alapvető feltételeknek.

Mint minden hitel esetében, az elemi kérdések között szerepel az önerő. Jó hír, hogy maga a program nem határoz meg feltételt ezzel kapcsolatban, ezt a választott hitelintézet dönti el.

Végül elérkeztünk mai cikkünk kulcskérdéséhez, azaz, hogy mi van abban az esetben, ha még csupán elképzeléseid vannak, de semmi konkrétum nem áll rendelkezésre. A Zöld Otthon Program ebben sem fog akadályozni, a hitel ugyanis több részletben is folyósítható, a szerződéskötéstől számítva 4 évig áll rendelkezésre a hitelösszeg teljes lehívása. Sőt, ha még telek sem áll a rendelkezésedre, az sem gond, az építési engedély bemutatására (vagy az építés bejelentésének igazolására) legfeljebb 1 évet határoztak meg. E mellé természetesen igazolni kell, hogy az új épület várhatóan meg fog felelni a hitel feltételeként meghatározott energetikai elvárásnak.

2022.01.05.
Kép forrása: Pixabay.com