Mennyire zajos egy porszívó vagy az utcai forgalom? Hogyan mérhető pontosan a hangerő, és mikortól válik károssá az emberi fül számára? Az alábbiakban bemutatjuk a hangerő mérésének alapelveit és a decibelskála használatát.

Hangerő mérése

A hangerőt a hangnyomásszint alapján mérjük, amelynek mértékegysége a decibel (dB). A zaj, amit érzékelünk, a légnyomás dobhártyánkra gyakorolt rezgéseiből származik. Ezek a rezgések az agyunkba jutva információvá alakulnak, és halknak vagy hangosnak hallatszanak, attól függően, milyen erővel érik a dobhártyát. Minél nagyobb egy hang energiája, annál hangosabbnak tűnik.

Az emberi fül által érzékelhető leghalkabb hang 0 decibel. Az 50 dB-es zaj általában kellemes, míg a 100 dB már kellemetlen, és a fájdalomküszöb körülbelül 120 dB-nél van. Fontos megjegyezni, hogy a 100 dB nem kétszer olyan hangos, mint az 50 dB. A hangerő érzékelése szubjektív, de általánosan elmondható, hogy minden 10 dB-es növekedés kétszer olyan hangosnak érzékelhető.

Decibelskála

A decibelskála logaritmikus, ami azt jelenti, hogy a hangerő növekedése nem lineáris. Minden 10 dB-es növekedés a hangenergia tízszeres növekedését jelenti, de az érzékelt hangerő csak kétszeresére nő. Például a 60 dB-es zaj kétszer olyan hangosnak tűnik, mint az 50 dB-es, míg a 70 dB-es négyszer olyan hangosnak érződik.

 Zajhatás az emberi fülre

A különböző zajforrások különböző hangerősségű zajt bocsátanak ki, amit decibelben mérünk. Például a szélben susogó levelek vagy egy korszerű számítógép zajszintje 10 dB körüli. Egy hétköznapi beszélgetés hangereje nagyjából 60 dB, míg egy motorkerékpár hangereje már 80 dB körül mozog. A diszkókban akár 110 dB-es zajszint is előfordulhat, ami hasonló a légkalapács vagy a körfűrész zajához. A sugárhajtású repülőgépek zajszintje elérheti a 130 dB-t, ami a fájdalomküszöbnek felel meg.

Zaj elleni védelem

Nagy zajban fontos a fül védelme a halláskárosodás elkerülése érdekében. A zenerajongók számára ajánlott füldugók vagy hallásvédők használata, amelyek csak a káros frekvenciákat szűrik ki, így megőrizve a zene élvezetét és a beszédérthetőséget.

Hanggátlás

A hanggátlás az egymástól épületszerkezettel elválasztott helyiségek között átjutó zaj csillapítását jelenti. Az erre vonatkozó követelményeket az MSZ 15601-1:2007 szabvány határozza meg. A hangenergia két helyiség között közvetlenül az elválasztó szerkezeten keresztül vagy a csatlakozó szerkezeteken juthat át. Az optimális hanggátlás érdekében mindkét átjutási módot figyelembe kell venni a tervezés során.

Hangelnyelés és utózengés

A hangelnyelés azt jelenti, hogy egy felülettel érintkezve a hangenergia csökken. A megfelelő akusztikai környezet eléréséhez hangelnyelő felületeket alkalmaznak. Az utózengés az a zaj, amely az eredeti hangforrás megszüntetése után is megmarad a helyiségben. Ez a visszaverődő hanghullámok eredménye, melyek végül elnyelődnek a falakban, padlóban, mennyezetben és levegőben.

Kiváló hangszigetelésű válaszfalak

A hatékony hangszigetelés érdekében olyan szerkezeteket alkalmaznak, mint a Blue Acoustic gipszkarton és Isover Akusto szigetelés. A Rigips szerelt szerkezetek hatékonyan csökkentik a nem kívánt zajokat, biztosítva a nyugodt környezetet.

Kőzetgyapot hangszigetelés

A Rockwool Airrock kőzetgyapot termékcsalád négy különböző testsűrűségben érhető el, és minél nagyobb a testsűrűség, annál jobb hangszigetelést biztosít. A kőzetgyapot rendszerek, például a Blue Acoustic, akár 49-55 decibelt is képesek megfogni.

Elkülönülés és privát szféra

Az akusztikai elkülönülést és a privát szféra létrejöttét a két helyiséget elválasztó szerkezet hangszigetelő képessége és a fogadó helyiségben jelenlévő környezeti zaj szintje befolyásolja. Az épületek tervezésekor érdemes figyelembe venni a környezeti zajszintet, és olyan szerkezeteket építeni, amelyek megfelelő hangszigetelési képességgel rendelkeznek.

2024.07.19.

Források:
https://www.geers.hu/blog/hallasvedelem/hangero-es-decibel/
https://www.szigeteloanyagarak.hu/hangszigeteloanyagok/
https://www.rigips.hu/hu/epuletakusztika
https://www.ezermester.hu/cikk-9658/Hangszigeteles__Rigips__a_csend_zaloga