Előző cikkünkben már szó volt az okosotthonok távoli vezérléséről és nagy vonalakban megemlítettük, hogy a ház biztonságához is nagyban hozzájárul ez a modern technológia. Az alábbi sorokban folytatjuk az okosotthonok előnyeinek végeláthatatlan listáját.

Könnyebbé válik a vendégek beengedése.

Többször előfordul, hogy a lakásba be kell engedni például szerelőket a karbantartási munkák elvégzése miatt. Ez általában úgy történik, hogy szabadságot kell kivenni a család egyik tagjának, hogy kinyissa az ajtót és tudja fogadni a szerelőt. Az okosotthonok esetében erre is van megoldás. A bejárati ajtó ugyanis távirányítással nyitható, így távolról is be tudod engedni az oda érkező szerelőket a karbantartási munkák elvégzése céljából.

Ugyanígy a vendégek fogadása is megoldható így, de kivel ne fordul volna már elő, hogy a család egyik tagja elfelejtett magával lakáskulcsot vinni? Erre is megoldás az okosotthon technológia.

Az energiamegtakarítás terén is van megoldás az okosotthonokban.

A hagyományos fűtőberendezések használata során többször előfordul, hogy vagy túlfűtőtté válik a lakás vagy épp alacsonyabb a hőmérséklet az igényekhez képest. Az optimális hőmérséklet fenntartása tehát sokszor gondot okoz.

Az okosotthon technológiák ebben is képesek segíteni. A lakás fűtését szabályozni lehet érzékelők segítségével az állandó hőmérséklet megtartása érdekében. A fűtés programozásával az is megoldható, hogy amikor nem tartózkodik senki a lakásban, alacsonyabb hőmérsékleten üzemeljen a rendszer, viszont mire a lakók hazaérnek már a megfelelő hőmérséklet fogadja őket a lakásban.

Ugyanez vonatkozik a lakás hűtésére is, illetve minden olyan berendezésre, amelyek nagy mennyiségű energiát fogyasztanak.

Aki úgy dönt, hogy alkalmazza lakásában az okosotthon technológiát, hosszú távon jelentős energiamegtakarítást érhet el.

Az energiaárak valószínűleg tovább fognak növekedni a jövőben, ezért fontolóra kell venni az átállást az alternatív energiákra. Ez egy kezdeti nagyobb beruházás, viszont hosszú távon mindenképpen kifizetődő.

Az okosotthon megoldásokat mindenki igénye szerint kérheti, mivel nem statikus konstrukciók.

Az ajánlati szakaszban meg lehet határozni, hogy milyen eszközök legyenek benne és melyek az elhagyható elemek.

Például, ha valaki nem akarja, hogy a redőnyök okostelefonról vezérelhetők legyenek, ezt kihagyhatja a portfólióból vagy épp csatlakoztathat olyan eszközöket is, ami nincs az ajánlatban, de egyedi igényei szerint szükségesek.

Az LSH Készházak tervezésénél az okosotthon technológia alkalmazásának lehetőségét is célszerű számba venni.

Kép forrása: Canva.com