Mielőtt építkezésbe fogna az ember, elengedhetetlen alaposan átgondolni a költségvetést, hiszen mindenki fejében van egy lélektani határ, amit nem szívesen vagy egyszerűen képtelen átlépni. Mégis mennyibe kerül egy teljes ház felépítése?

Fontos előre leszögezni, hogy bármilyen árat sikerül kalkulálnod, néhány százalék eltéréssel minden esetben számolni kell – ekkora project esetében pedig 1-1% is hatalmas összegeket tud jelenteni. Tehát fontos kalkulálni például az árak emelkedésével, hiszen az a faanyag, amit ma megkapsz, könnyen lehet, hogy jövőhéten már 30%-kal drágább.

Tételezzük fel, hogy az építési telek már rendelkezésre áll és a közművek elérhetőek. A következő lépés, hogy mindenképpen szükség lesz egy tervezőre. Lehet választani kész típusterveket, de teljesen egyedi terv is igényelhető. Tervezőválasztásnál ne csak az ár domináljon! Fontos mély beszélgetést folytatni a tervezővel, referenciákat kérni és minél többet kérdezni tőle. Az árak körülbelül 15.000-22.000 Ft/m2 között mozognak jelenleg. De természetesen minél bonyolultabb, minél speciálisabb kérése van az ügyfélnek, annál drágább – szélsőséges esetben akár sok millió forintba is kerülhet egy ház tervezete.

Nagyon fontos, hogy minden, ami belekerül a tervbe, annak a költségeivel is számolni kell. Beépített garázs, pince, extra vendégszoba – csak amiket most felsoroltunk súlyos milliókkal nyújtják el a kivitelezés árát.

Rengeteget számít, hogy milyen típusú házat választasz és nem csak az építkezés árát befolyásolja, hanem a kivitelezési időt is. Egy hagyományos ház építési ideje akár több évre is elnyúlhat, míg egy moduláris, kész elemekből felhúzott épületbe akár már fél éven belül be lehet költözni és a négyzetméter ár feleannyiba fog kerülni.

Hogy miért? Egy téglaház esetében rá vagy utalva teljesen a szakemberekre, várni kell rájuk, egyre nagyobb összegeket kérnek el. Ha ezt az utat választja az ember, abból később már nem lehet kiszállni. A kivitelezők munkadíja pedig igen széles skálán mozog.

A kivitelező elkészíti az alapzatot, szigeteléssel együtt, majd szerkezetkész állapotba emeli az ingatlant. Nagyon meghatározó, hogy milyen típusú falakat választasz – hiszen például a már említett moduláris ház vagy mondjuk egy kenderház esetében ez a feladat családdal vagy baráti társasággal elvégezhető. A költségektől elrugaszkodva pedig nagyon fontos figyelembe venni a fal hőszigetelő képességét, tűzállóságát, penész-, rovar- és rágcsáló taszító tulajdonságát. A szerkezetkész állapot elérése a teljes költségvetés körülbelül 30%-át teszi ki alapzattal együtt.

Ha a szerkezetkész épület falakkal, tetővel együtt áll, jöhetnek a nyílászárók és a hőszigetelés. Nagyon nem mindegy, milyen ablakokat választasz. Nem csak a minősége, hanem a mérete, az alakja is befolyásolja a költségeket. Egy igényesebb (de még mindig nem túlzásba vitt) bejárati ajtó pedig akár 5-600.000 forint is lehet.

Rohamtempóban közelítünk a kész ház felé. Az ember azt hinné, hogy itt már túl van a nehezén, de igazából még csak a munka felét fizette meg. Következik a víz-, elektromos hálózat, fűtésrendszer, szennyvízelvezetés kialakítása, a vakolási feladatok, festés, burkolás. Az átlag burkolói négyzetméter ár ma meghaladja a 7000 forintot.

A maradék költséget “már csak” a berendezés jelenti, amiről nehéz árakat írni, hiszen háztartásonként eltérő, hogy ki milyen konyhabútort szeretne a konyhába. Aki nem új bútorokban gondolkodik, rengeteg olyan használt, kiváló bútort találni, amiről senki nem mondaná meg, hogy nem éppen most lett kihozva valamelyik bútorboltból. A kerítés árak szintén az egekben vannak – egy egyszerű 160-as vadhálót sem kapni nettó 300 forint/fm alatt. A mutatósabb darabok méterárai pedig több ezer forintra rúgnak.

Konkrét számok? 2022-ben háztípustól függetlenül az átlag négyzetméter ár 350.000 ft. Az előregyártott moduláris házak tökéletes alternatívát jelentenek, ha költséghatékonyabban (nagyjából feleannyiért) szeretnél magas minőségű házat és nem szeretnéd, ha évekig elhúzódna a munka.

2022.03.02.