Alapvetően a tűzkárok ellen kétféleképpen lehet védekezni: a tűz keletkezés esélyének mérséklésével és a tűz terjedésének mértékének csökkentésével, korlátozásával, végső soron gátlásával. A legnagyobb hangsúlyt természetesen a megelőzésre kell fektetni, hiszen mindig könnyebb egy tüzet megelőzni, mint megfékezni.

A megelőzés legfontosabb része már a ház tervezésénél megkezdődik, amikor kiválasztásra kerülnek a ház főbb jellemzői, például hogy ki fogja vállalni a kivitelezést, milyen gépészeti, villamossági megoldások kerülnek beépítésre és hogy ezekhez milyen minőségű alapanyagokat használnak a szakemberek.

Természetes, hogy az alapanyagok minőségének megtakarítása számos kockázati tényezőt növel, így sajnos a ház tűzvédelmi szintjét is csökkentheti. Ha ezekkel a dolgokkal nincsen probléma, precízen történt a kivitelezés és megfelelő alapanyagokat használtak, akkor a tüzeseteket legtöbbször meghibásodások, a karbantartások hiánya, hálózati túlterhelések, illetve legfőképpen emberi mulasztások okozzák (például felügyelet nélkül hagyott nyílt láng).

Tűzvédelem szempontjából a családi házaknak, így a könnyűszerkezetes épületeknek is számos jogszabálynak kell megfelelniük. Kivitelezésnél olyan modern, korszerű technológiákat alkalmazunk, amelyek még tovább emelik a házak tűzvédelmi szintjét, hozzájárulnak a biztonságosabb életvitelhez.

Az LSH Készházak kiváló tűzvédelmi tulajdonságokkal rendelkeznek. Az alapanyagok kiválasztásakor és a gyártás során is fontos szerepet kap a tűzvédelem. A főfal és a mennyezet kiegészítő rétegrend nélkül REI15, illetve REI30. Ez utóbbi már olyan tulajdonságokkal bír, hogy 30 percig nem engedi át a lángokat tűz esetén. Ez a legtöbb esetben elegendő idő arra, hogy a keletkezett tűz ne terjedjen tovább addig, amíg a tűzoltóság kiér és hatékonyan megkezdik a tűzoltást.

2022-ben 7414 lakástűzről számoltak be a médiában és ezek közül mindössze 19 helyszínen volt füstérzékelő.

Ahogy azt már említettük, a tűzkárok leggyakoribb oka a nyílt láng. Nagyon fontos a megfelelő, felsőbb osztályú alapanyagok, megoldások mellett legalább a legalapvetőbb biztonsági eszközök kialakítását megtenni. Ilyen például a füstérzékelő, amely nem nagy befektetés, mégis óriási szolgálatot tehet a ház lakóinak, hogyha megtörtént a baj.

Összességében elmondható, hogy a könnyűszerkezetes házak is tűzbiztosak, ha megfelelően tervezik és kivitelezik őket, és ha a lakók is betartják a tűzvédelmi szabályokat. Az LSH Készházak pedig kiemelkednek a tűzbiztonsági szempontból, hiszen a legmodernebb technológiákat és anyagokat alkalmazzuk, hogy a lakók biztonságban érezhessék magukat otthonukban.

2023.03.08.
Képek forrása: Canva.com