Rengeteg érvünk van rá, hogy miért is jó választás, ha a háznak van pincéje. Sokszor inkább az a kérdés, hogy lehetséges-e az adott építési területen pincét is kialakítani. Alábbi cikkünkben összegyűjtöttük a pincék fő előnyeit és hogy mitől függ, hogy lehetséges-e a megvalósítás.

A pince előnyei

  1. Extra tér
    Az ember nem is hinné mennyi minden tárgy veszi körül mindaddig, amíg el nem jön a beköltözés pillanata. Ha ekkor még minden kényelmesen el is fér, fontos hosszútávon gondolkodni, hogy később is legyen hova eltenni a dolgokat. A pince kiváló hely lehet például azon eszközök tárolására, amely nem feltétlenül jelenti a lakás díszét. Ide sorolhatóak a kerti eszközök, a szerszámok, stb. Ezeket általában jobb szeretjük lakáson kívül, kerti tárolóban vagy egyszerűen a pincében elhelyezni.
  2. Alacsonyabb hőmérséklet:
    A pince hűvösebb marad még akkor is, ha kint tombol a hőség, így például a hűtő vagy a fagyasztó számára tökéletes helyet jelent.
  3. Hangszigetelés
    A pince jól szigetelhető, kiváló hely a zajos utcától való elvonuláshoz.
  4. Biztonság
    A nagyobb értékek tárolásában is jó szolgálatot tehet a pince, hiszen általánosságban nézve biztonságosabb, mint a földszint.
  5. Plusz hőszigetelés alulról
    A pince csökkentheti a lakás energiafogyasztását is.
  6. Növeli a ház értékét
    Azok az ingatlanok, amelyek rendelkeznek pincével általában jobban kelendőek, így ez emelheti a ház piaci értékét.

Mi határozza meg, hogy tartozhat-e a pince a házhoz?

Alapvetően attól, hogy milyen mélyen van a talajvíz. Ha túlságosan közel van a föld felszínéhez, érdemes elvetni a dolgot és inkább kerti tárolókban gondolkodni. Természetesen a pince kialakítása növeli a kivitelezés költségeit is, amely szintén befolyásoló tényező a ház megtervezésénél.

Hogyan állapítható meg, hogy alkalmas-e a telek egy pincés házhoz?

A legbiztosabb a talajvizsgálat. Azonban ha erre nem szeretnél időt szakítani vagy nem szeretnél minden egyes kinézett teleknél talajvizsgálatot intézni, érdemes előbb körbenézni a szomszédoknál, az utcában. Ha azt látod, hogy nagyon sok háznál van lépcső a bejárati ajtó előtt, az általában nem véletlenül van. Valószínűleg magasabban van a talajvíz.

Azt is érdemes kideríteni, hogy a szomszédok milyen mélyre süllyesztették le a pincét, ha van. Egy-egy rövidebb beszélgetés a szomszédokkal rengeteget ér telekvásárlás előtt! Nem csak fontos információkhoz juthatsz, de a jó kapcsolat kialakítását is megalapozza.