Még néhány évvel ezelőtt sokan csak ámulva nézték azokat a technológiákat, amelyek az okosotthonok tudnak nyújtani, ma már tömegével jelennek meg a piacon azok a gyártók, akik széles körben, elérhető áron kínálják okoseszközeiket. Természetesen a modernizált kényelem sosem volt olcsó, de azért nem is az elérhetetlen kategóriába esik, főleg akkor ha apránként fektetsz be vagy csak bizonyos részeket automatizálsz otthonodban.

Az okoseszközök egyébként hamar visszahozhatják az árukat, hiszen hatékonyan segítenek benne, hogy a havi rezsiköltséget a lehető legalacsonyabban tartsák és valóban csak annyit fogyassz, amennyire szükséged van.

Konkrét példával élve, vezérelhető vele a fűtés, az árnyékolók, a biztonsági eszközök, röviden összefoglalva a házakat alkotó eszközöket rendszerben tudod működtetni. A fűtés valóban akkor fog bekapcsolni, amikor szükség van rá és egész nap olyan hőmérsékletet tart, amekkorát kérsz tőle. Még akár arra is képes, hogy ellenőrizd, hogy kihúztad-e otthon a kávéfőzőt, mikor elindultál dolgozni, megkímélve ezzel az egész napos aggódástól vagy egy felesleges hazameneteltől. Vannak különböző fajta ablaknyitás érzékelők, amelyek jeleznek, ha kinyílt az ablak. Ez nem csak biztonsági szempontokból előnyös, de ha például pici gyerek van a családban, egészen biztos, hogy nem fog kiszökni télen a meleg a lakásból vagy nyáron nem dől be a hőség a klimatizált helyiségekbe.

Ezek az eszközök természetesen nem csak okosak, de jól is néznek ki. Azonban mivel nem foglalnak nagy helyet, így akár teljesen diszkréten is el lehet őket helyezni.

Kezelésük nem bonyolult, könnyen elsajátítható. Ha az okostelefonodat tudod használni, akkor az okoseszközök vezérlőivel sem lesz problémád.

Összességében tehát mindenképpen érdemes elgondolkodni az okos megoldásokon, amellyel környezettudatosabban, takarékosabban és sokkal kényelmesebben élheted a mindennapjaidat. Az LSH Készházak ECO Prémium csomagjában elérhető az okosotthon vezérlés, amelyben olyan kiemelt elemeket is magába foglal, mint az elektromos autótöltő.

2022.09.12.
Kép forrása: Pixabay.com