A válasz röviden: azért, amiért hazánkban is egyre felkapottabb. Indiában az építőipar gyors fejlődésen megy keresztül. Az építészek keresik és fejlesztik a különféle modern technikákat. Anyagokat és technológiát fejlesztenek annak érdekében, hogy a szerkezet robusztusabb, környezetbarátabb legyen. Az egyik ilyen, nagy népszerűségnek örvendő megoldás a moduláris építkezés. Előnye a tartósság, sokoldalúság, valamint az, hogy 2-3-szor gyorsabban kivitelezhető az építkezés a hagyományos építkezési eljárással szemben.

India fejlődése során kialakult az igény az újabb, innovatív és gyorsabb megoldásokra, amelyek segítségével a fejlődés továbbvihető. Ehhez az acél alapú moduláris konstrukciós megoldásokkal járulnak hozzá a házépítők. Az indiaiak milliói jobb életmód-megoldásokhoz juthatnak így. A moduláris házak az ipari infrastruktúra kialakításához is támogatást nyújtanak, valamint a lakhatás, higiénia, hordozható kabinok, életmód-megoldások mind-mind ezzel a technológiával sikerrel kivitelezhetők.

A fő előnyök:

  • gyors építkezés
  • korszerű építkezési megoldások
  • India nehéz terepviszonyai esetén is egyszerű telepítés.
  • A rugalmas tervezés az egyik nagy előnye az, hogy igény szerint kialakítható az építési szerkezet alakja, mérete és elrendezése. Ha például építőipari munkásokat szeretnének elszállásolni, kényelmes pihenőhely alakítható ki problémamentesen, nagyon gyorsan. A lehetőségek végtelenek, ezért tökéletes, modern építkezési megoldás.
  • A moduláris elemek könnyű szállíthatósága a hagyományos házakhoz képest az egyik legnagyobb előny.
  • Tartós szerkezetek, melyek minimális karbantartást igényelnek.

A fenti előnyök miatt ipari, üzleti, illetve lakossági célokra is egyaránt használhatók a moduláris házak.

A moduláris építkezés zöld technológiai megoldás. A természeti erőforrások kimerülése, az építőipari tevékenység környezetszennyező hatása, a hulladéktelepek terhelése miatt egyre növekszik az aggodalom, ezáltal egyre többen fordulnak a moduláris ház építése felé.

India számos városa régóta lakhatási problémákkal néz szembe.

A lakáshiány egyik oka az, hogy a házak nem megfelelő állapotúak, a másik ok a tömeges vándorlás vidékről a városokba, mivel ott jobb a megélhetés a munkahelyek száma miatt.

De sokan vannak olyanok is, akik parasztházat építenének a város zajától távol, a természet közelében, ők is megtalálják a megoldást a moduláris építkezésben.

Ezek az otthonok új építésű házak, amelyeket moduláris technológiával a gyárban felépítenek.

A fentiek alapján leszögezhetjük, hogy a moduláris házak nem csak Magyarországon, hanem a világ számos országában, köztük Indiában is népszerű építkezési megoldásnak tekinthetők.

2022.07.14.