Az új házba költözés mindenkinek egy új korszak kezdetét jelenti az életében. De hogy is kezdj bele? 

Célszerű végiggondolni a házépítés teljes folyamatát és ismereteket gyűjteni a témával kapcsolatban. Ehhez hoztunk most néhány hasznos tippet.

  • Érdemes ajánlást kérni a tervező személyére, vagy tájékozódni a referenciákról, hogy biztosan megfeleljen az elvárásainknak. Vannak már kidolgozott sablonok, amiket megismerhetsz, viszont a tapasztalat az, hogy a típus házak nagyon ritkán felelnek meg teljes mértékben az igényeknek – ha pedig átszabásra kerül a sor, akkor az már nem is igazán sablon.
  • Figyelembe kell vennünk a lakásba beköltözők létszámát, igényeit. A felnőtteknek milyen életterekre lesz szükségük, a gyerekek életkora változásával milyen lakóterek kellenek majd?
  • Természetesen az egyszerűbb megoldások mindig olcsóbbak, minél bonyolultabb a kivitelezés, annál drágább. Ezt mindenkinek el kell dönteni, hogy mennyi a költségvetési kerete.
  • Fontos tudni, hogy az építkezés a telek vásárlásával kezdődik. Utána kell nézni, hogy a kiválasztott telekre milyen előírások vonatkoznak, mert ennek figyelembevételével lehet csak meghatározni a ház méretét, kivitelét. Fontos tűzbiztonsági távolságot tartani a szomszéd épülettől (legyen az maga a lakóépület vagy akár egy csűr – ha 10 évnél régebbi, még ha nem is szabályosan épült, nem lehet lebontatni).
  • A terület fekvése, terep és talajviszonyai, közmű ellátottsága, megközelíthetősége jelentősen befolyásolhatja a kivitelezés költségeit. A tervező segítségét már ebben a fázisban is érdemes kérni.
  • A tervezés és engedélyeztetés szabályai folyamatosan változtak az elmúlt időszakban. A változások célja az egyszerűsítés és a gyorsítás az engedélyeztetés során. A tervek elkészítésére vonatkozó szabályokat és előírásokat ugyanúgy be kell tartani, mert az esetleges következmények komolyak lehetnek, de a tervezőknek és a kivitelezőknek is felelősséget kell vállalni minden tekintetben.
  • A tervező első feladata megtekinteni az építési területet. Előfordul, hogy indokolt a talajmechanikai vizsgálat elvégzése, ha a szakember szükségét látja – ártani viszont sosem árt, ha van egy ilyen vizsgálat. Érdemes lehet megkérdezni a szomszédokat is, hátha van már vizsgálatuk és az sok esetben már elegendő lehet számodra is.
  • Célszerű felkészülten fogadni a tervezőt, készíts listát a helyiségekről, amire szükség lesz, add meg a ház várható alapterületét és az egyedi igényeket is sorold fel. A tervező ennek alapján vázlatot készít, ami javaslatnak számít, ezt kell majd a saját igényeinknek megfelelően módosítani. Ha ez megtörtént, a tervező elkészíti a végleges tervet, ebben már az igények és elképzelések szinkronban vannak a tervvel.

    A tervezőknek lehetőségük van a 3D technológia alkalmazásával megjeleníteni a majdani épületet. Az elkészült tervek elektronikus formában kerülnek benyújtásra és ha minden jogszabályi feltételnek megfelel a terv, kezdődhet a kivitelezés.

A lapra szerelt házak egyik előnye, hogy nagyon könnyű vele tervezni, az egészen egyedi elképzelések is könnyedén megvalósíthatóak.