Az elektromos járművek egyre népszerűbbek az egész világon. Használatukkal jelentősen hozzájárulunk környezetünk védelméhez.

Az autó akkumulátora feltölthető otthon, elektromos hálózatból nyert energiával. De szükség lehet töltésre az út során is, ezért fontos tájékozódni indulás előtt, hogy hol vannak nyilvános töltőállomások.

Most az otthoni akkumulátortöltés napelemekkel történő kiszolgálásához adunk néhány információt. Fontos, hogy a tényleges kiépítéshez sokkal pontosabb értékekre van szükség, a cikkben szereplő példák csupán támpontot nyújtanak a megértéshez, előkalkuláláshoz.

Jelentős megtakarítást lehet elérni, ha otthonodban napelemekből nyered az energiát, hiszen egyes elektromos járművek teljes feltöltéséhez nagy mennyiségű áram szükséges.

Az alábbiakban láthatjuk néhány példán keresztül, hogy az elektromos járművek akkumulátorainak töltéséhez hány napelemre van szükség.

Először is ismerni kell az elektromos jármű kapacitását, abból lehet meghatározni, hogy  mennyi áramra van szükség a teljes feltöltéshez. A járművek akkumulátorának a kapacitását kilowattórában (kWh) mérik és 17,6 és 200 kWh közötti értéket mutatnak.

Elektromos autók nagy akkumulátorkapacitással:

  • Mercedes-Benz EQS 115 kWh akkumulátor 620 km-es hatótávval
  • Tesla S modell 100 kWh 540-595 km hatótávval
  • Tesla X modell 100 kWh akkumulátor 620- 830 km hatótávval

Ha ismered az elektromos jármű akkumulátor kapacitását, ki tudod számolni a feltöltéséhez szükséges áram mennyiségét.

A napelemek mérete és hatékonysága határozza meg, hogy hány darabra van szükség az elektromos járművek akkumulátorának megfelelő energiaellátásához. Ez a következőktől függ:

  • A napelem gyártója és típusa
  • A napsütéses órák száma a környéken
  • Mennyi energiát használsz az autó akkumulátorának a töltéséhez?

A napelemek különböző hatékonyságúak, ezért azt is mérlegelni kell, hogy a tervezett energiafelhasználáshoz melyik típusú napelem lesz a legmegfelelőbb.

Egy átlagos napelem 250 Wattos és kb. 30-42.5 kWh energiát termel havonta. Ez naponta kb. 1 kWh.

Ahhoz, hogy a TESLA S modellt fel tudd tölteni naponta 100 százalékra, ha 0 százalékról indul a töltés, 75 napelemre van szükség.

Az elektromos autó akkumulátora valószínűleg nem mindig 0% töltöttségről indul, ezért a számok hozzávetőlegesek.

Ha viszont nagy hatásfokú paneleket telepítesz, amelyeknek névleges teljesítménye panelenként legalább 420 watt, akkor  akár havi 54 kWh energiát termelhetnek, ami napi szinten 1,8 kWh-t jelent. Ezáltal összesen 42 panelre lesz szükség.

A jó minőségű, hatékony napelemekbe való befektetés hosszú távon jobban kifizetődő.

Az elektromos járművek egyre felkapottabbak szerte a világon. A környezettudatosság, a megújuló energiaforrásokhoz történő hozzáférés igényének elterjedése miatt minden bizonnyal egyre több elektromos járművet fogunk látni az utakon.

Ebből következően a napelemek telepítése is növekvő tendenciát fog mutatni.

Ha bármilyen kérdésed felmerül a napelemekkel kapcsolatban, kérjük, fordulj hozzánk bizalommal.